Pečečnik bo protestnike, ki so vdrli na Plečnikov stadion ovadil

ByAna Koren

4. marca, 2023 ,

Pečečnik bo protestnike, ki so vdrli na Plečnikov stadion ovadil.

Joc Pečečnik bo protestnike, ki so vdrli na Plečnikov stadion ovadil. Včerajšnji podnebni štrajk se je namreč končal na Plečnikovem stadionu in sicer z vzkliki parki in igrišča, ne parkirišča ter s simboličnim sajenjem dreves.

Nekatere udeležence so na protestu popisali, so sporočili iz organizacije Mladi za podnebno pravičnost. Zatrdili so, da je policija popisovala naključne udeležence, med njimi tudi mladoletne. “To je bil povsem miren in nenasilen shod. Zato ne razumemo, niti nam ni bilo pojasnjeno, zakaj je se je policija odločila ukrepati na takšen način. Policija nas na popisovanje ni niti opozorila.”

“Tovrsten odnos policije strogo zavračamo, predvsem ker so bile v večji meri legitimirane dijakinje in dijaki, kar dojemamo kot hud pritisk na mlade, ki niso finančno neodvisni,” so dodali.

Podnebni štrajk hkrati v Ljubljani in Mariboru

V Ljubljani in Mariboru sta danes potekala protestna shoda Mladih za podnebno pravičnost. Mladi pozivajo k ukrepanju glede okoljske krize in podnebnih sprememb.

“Zahtevamo predvsem hitro in ambiciozno ukrepanje vlade. V predvolilni kampanji so imeli veliko zelenih obljub in obljubljali zelene reforme ter prehod. Sedaj vidimo, da se to ne dogaja dovolj hitro in ambiciozno. Ukrepati moramo sedaj,” je povedala Pia Zupančič iz gibanja Mladi za podnebno pravičnost… več tukaj.

Policija: Vstopili so na zasebno posest

Policija je v sporočilu za javnost pojasnila. Shod, ki se je začel okoli 13. ure na Kongresnem trgu in se nato nadaljeval za Bežigradom, je najprej potekal v skladu z napovedanim programom. Policija je po lastnih navedbah pred začetkom shoda organizatorja vnovič pozvala, naj shod poteka v skladu s programom in upoštevanjem cestnoprometnih predpisov.

Nekaj po 14. uri pa je trenutno še neznani storilec poškodoval in odstranil verigo na vratih objekta na Dunajski cesti (bežigrajski stadion). Z dejanjem je več udeležencem omogočil, da vstopilo na zasebno posest, kjer so nadaljevali shod, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. 

“Policisti so zaradi zaznave suma storitve kaznivega dejanja v skladu s 40. členom zakona o nalogah in pooblastilih policije začeli ugotavljati identiteto oseb, ki so vstopile v notranjost objekta. Z razlogom ugotavljanja identitete so bile osebe tudi takoj seznanjene,” so zapisali na policiji.

Skupno je bila po navedbah policije ugotovljena identiteta 48 ljudi. Dva človeka sta bila mladoletna. Shod se je končal okoli 15. ure.

Policisti so po končanem shodu opravili ogled kraja kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari, o vseh okoliščinah pa bodo obveščali pristojno državno tožilstvo. Lastnika objekta (družbo Bežigrajski športni park, katere lastnik je prek podjetja Elektronček Joc Pečečnik) so glede motenja posesti napotili na zasebno tožbo.

Odziv Joca Pečečnika

Pečečnik je za televizijo POP TV dejal, da podpira podnebne proteste, da pa bo mlade zaradi vdora na tuje zemljišče ovadil. “Absolutno. Vse, kar je možno, bomo preučili in uvedli. Jaz na nobenem zasebnem dvorišču ne sadim dreves in ne želim, da se bodo sadila tudi na našem zasebnem zemljišču,” je povedal.

S Policije so sporočili še, da preverjajo tudi okoliščine kršitve zakona o javnih zbiranjih. Prijavljeni javni shod namreč ni potekal v skladu s prijavljenim programom. Prav tako še zbirajo obvestila o zaznanih kršitvah cestnoprometne zakonodaje. Udeleženci so namreč hodili po cesti, s tem ogrožali in ovirali promet ter povzročili zastoje v prometu. V primeru dodatno zaznanih kaznivih dejanj ali prekrškov bodo izvedeni ukrepi v skladu z zakonodajo, so napovedali.

“Poudarimo naj, da spoštujemo in podpiramo izražanje mnenj, vendar so tudi ti udeleženci, tako kot vsi drugi, dolžni spoštovati slovensko zakonodajo in tukaj Policija ne bo delala razlik,” so še zapisali.

vir Foto: Zajem zaslona