Pečečnik: Upam, da bo vlada začela razmišljati manj socialistično

Pečečnik: Upam, da bo vlada začela razmišljati manj socialistično

Joc Pečečnik, poslovnež in predsednik Kluba slovenskih podjetnikov (SBC), je pred koncem leta, ob robu podelitve zlatega ključa SBC bivšemu predsedniku Borutu Pahorju ocenil, da bo leto 2023 “katastrofalno leto,” ki bo za podjetništvo prineslo zelo težke razmere,

“Upam, da bodo gospod Pečečnik in njemu podobni začeli razmišljati malo manj kapitalistično”

Predsednica državnega zbora je v intervjuju za Siol dejala, da sta podjetništvo in gospodarstvo sicer zelo pomembna, a da je treba najprej poskrbeti za socialno varnost ljudi, ki se srečujejo z veliko stiskami in težavami tudi na plečih podjetnikov in gospodarstvenikov, ki si ustvarjajo dobiček.

Pečečnik je na besede predsednice DZ-ja odgovoril v pismu. Predsednica Državnega zbora je med drugim namreč dejala, da upa, da bodo “gospod Pečečnik in njemu podobni začeli razmišljati manj kapitalistično.”

V pismu prosi tudi za pojasnila: “Povedali ste, da razmišljam preveč kapitalistično. Ne razumem, kaj ste želeli s tem povedati. Zato vas kot predsednik SBC, kot garažni podjetnik iz Šmarce in kot državljan Republike Slovenije iskreno prosim za pojasnilo, kje in kako sem postal kapitalist in zakaj mislite, da razmišljam preveč kapitalistično?”

“Če bomo imeli tak odnos, kot ga trenutno kaže vlada, da je v bistvu podjetnik edina molzna krava, potem nisem prav optimističen,” je dejal Pečečnik. Izrazil je tudi upanje, da bo vlada Roberta Goloba začela razmišljati “malo manj socialistično ter da se bo usmerila v pomoč podjetjem.”

Pečečnik: “Naj vam uspe”

Nadaljuje, da vladi želi, da bi jim uspelo uveljaviti vse spremembe, ki bodo koristne. “Osebno si zares želim, da bi vam to uspelo. Slovenija si ne more privoščiti še ene vlade, ki se bo ravno naučila politične obrti, potem pa bo izginila z obzorja,” je zapisal. Pečečnik je dodal, da si v Klubu slovenskih podjetnikov želijo dialoga.

“Podjetniki ustvarjamo delovna mesta in prispevamo zajeten del davkov v  državno blagajno,” piše Pečečnik. Pečečnik poudarja, da se podjetniki zelo dobro zavedajo, kako pomembni so pogoji dela za njihove zaposlene, odnosi na delovnem mestu in zadovoljstvo zaposlenih.

Predsednico državnega zbora poziva, naj država manj obremeni plače zaposlenih, ker da bo tako pomembno pomagala tako podjetnikom na eni strani kot poskrbela za socialno varnost na drugi. Dodaja, da imajo podjetniki “kar veliko idej, kako povečati plače in zvišati prihodke države ne da bi ob tem dodatno obremenjevali gospodarstvo.”

“Na žalost pa ugotavljam, da so mnogi zaposleni zaradi pavšalnih izjav o podjetnikih prepričani, da so prispevki in dajatve strošek delodajalca. Kar pa ni res, to so plače zaposlenih in njihovi stroški.

Država je zakonsko poskrbela, da smo podjetniki zavezani razdeliti in v skladu z zakonom nakazovati prispevke zaposlenih državnim institucijam. Pri višjih plačah za visoko kvalificirane zaposlene ostane na računu zaposlenega le dobra tretjina tistega, kar delodajalec plača zaposlenim,” trdi Pečečnik. V podjetništvu “namesto pavšalnih populističnih izjav” želijo tvornega dialoga in iskanja rešitev, dodaja Pečečnik

Brez najboljših kadrov Slovenija izgublja visoko tehnološko znanje, brez katerega se naša država ne more obdržati v globalni tekmi, piše podjetnik.

Politika se ne ukvarja dovolj s sistematizacijo

Pečečnik meni, da se politika ne ukvarja dovolj s sistematizacijo delovnih nalog in projektov. Opozarja na visoko število zaposlitev v javnem sektorju: “V zadnjih desetih letih se je v javnem sektorju ob vsej digitalizaciji dodatno zaposlilo več kot 20.000 ljudi. Se vam zdi to utemeljeno? Vtis je, da država ne ravna gospodarno, da pretirano in nekontrolirano zaposluje in da nima nadzora nad racionalnostjo porabe.”

Zavedam se, da mora biti vsakomur, ki prispeva v državni proračun, omogočeno dostojno življenje, tistim, ki dela niso sposobni, pa je treba pomagati. Socialne mehanizme, ki to omogočajo, podpiramo. Špekulantom, ki neupravičeno izkoriščajo socialne mehanizme, je treba to preprečiti,” je še v javnem pismu predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič zapisal Joc Pečečnik.

Vir: N1 Foto: Zajem zaslona