Pečen krompir s sirom po receptu Jamieja Oliverja
Če ste se naveličali krompirja na enak način, poskusite ta pečen krompir s sirom po receptu chefa Jamieja Oliverja. Bogata omaka s čedar sirom daje temu krompirju posebno aromo in okus.
Lahko ga postrežete kot prilogo k različnim mesnim jedem ali pa ga jeste samo s skledo solate. Priprava je preprosta, okus pa vas bo osvojil že na prvi grižljaj!
Čedar sir je vrsta sira, ki izvira iz Kanade, in je zelo priljubljena tudi v Združenih državah Amerike. Ta sir je narejen iz kravjega mleka in ima značilno rumeno-oranžno barvo. Čedar sir je znan po svojem bogatem in pikantnem okusu, ki se intenzivira s staranjem.
Glavna značilnost čedar sira je njegova sposobnost taljenja. Ko se segreje, se lepo stopi in se uporablja v različnih jedeh, kot so sendviči, burgerji, tortilje, nachosi, omake, itd. Obstajajo različne stopnje zrelosti čedra sira, od mladega in mehkega do starega in trdega, pri čemer vsaka stopnja ponuja svoj značilen okus in teksturo.
Sestavine, ki jih potrebujete:
- 1 kg mokastega krompirja,
- 15 g masla,
- 1 žlica moke,
- 250 ml mleka,
- 150 ml sladke smetane,
- 35g Čedar sira,
- 25 g sira Gruyère.
Postopek priprave:
Pečico segrejte na 200°C. Krompir olupite in narežite na 3 mm debele rezine, nato pa ga v velikem loncu z vrelo slano vodo skuhajte do mehkega. Dobro ga odcedite in prestavimo v večji pekač.
V ponvi stopite maslo, vmešajte moko, nato dodajte mleko in smetano. Pustite vreti, da se omaka med stalnim mešanjem zgosti.
Odstavite z ognja, v omako naribajte večji del sira, nato pa začinite s soljo in črnim poprom.
Krompir prelijte z omako, naribajte preostali sir, nato pa pecite 45 minut oziroma dokler se krompir lepo zlato ne obarva.
vir recepta Foto: Unsplash Portal24