Pečen pire krompir s korenjem in praženo čebulo
Pečen pire krompir s korenjem je odlična alternativa vsakdanjemu pire krompirju, predvsem ob dneh, ko ste vse prej kot klasično razpoloženi. Za pripravo jedi boste potrebovali slabo uro in po. Iz navedenih količin sestavin boste dobili deset porcij, če potrebujete manj količine prepolovite.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 9 večjih krompirjev (približno 1,8 kg), olupljenih, narezanih
- 450 g korenja, narezanega na 1 cm velike kose
- 8 kosov sesekljane mlade čebule
- 110 g masla
- 250 g kisle smetane
- 1½ čajne žličke soli
- ⅛ čajne žličke popra
- 85 g naribanega poltrdega sira
Postopek priprave:
Krompir in korenje skuhajte v vreli vodi v loncu z debelim dnom. Precedimo in preložimo v drugo posodo ter pretlačimo s kuhalnico.
V ponvi segrejte maslo in na njem prepražite čebulo do mehkega. Dodajte ga krompirju in korenju. Dodajte kislo smetano, sol in poper mešajte, dokler se vse ne poveže.
Prestavite v pomaščen model 33 x 23 cm in potresite s sirom. Pecite 30 do 40 minut na 180 stopinjah.
Dober tek!
Foto: A forks tale
Ne spreglejte…
Enostavna pastirska pita
Pastirska pita je klasična britanska in irska enolončnica v ameriškem slogu. Pastirska pita se tradicionalno pripravlja iz jagnjetine ali ovčetine. Pri nas pa pogosteje sežemo po mleti govedini ali mešanim mletim mesom (svinjsko in govedina) kot po jagnjetini. In, ko pastirsko pito jemo v Sloveniji je najpogosteje iz mlete govedine.
In kaj je pastirska pita? To je v bistvu enolončnica s plastjo dušenega mesa in zelenjave, obložena s pire krompirjem in pečena v pečici, dokler pire krompir dobro ne porjavi… več tukaj.