Pečen piščanec – klasika, ki nas nikoli ne razočara

ByAlenka Mirnik

13. marca, 2024 ,
Foto: Freepik [Fotografija je simbolna]

Pečen piščanec – klasika, ki nas nikoli ne razočara

Vam zmanjkuje idej za preproste, a okusne jedi? Imamo popoln recept za vas! Preprost pečen piščanec iz pečice s hrustljavo skorjo in sočno notranjostjo, ki mu dodamo še idealno prilogo – pečen krompirček! Ta klasična kombinacija nikoli ne razočara!

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

Za pečenega piščanca:

  • 1 cel piščanec (približno 1,5 kg),
  • 2 žlici oljčnega olja,
  • 1 žlička soli,
  • 1/2 žličke sveže mletega črnega popra,
  • 1 žlička suhega timijana ali rožmarina,
  • 2 stroka česna, zdrobljena,
  • 1 limona, narezana na četrtine.

Za prilogo predlagamo hrustljave krompirjeve krhlje:

Kaj potrebujete:

  • 3  velike krompirje (okoli pol kilograma)
  • nekaj žlic deviškega olivnega olja
  • 1 žlica  česna v prahu
  • 1 žlica  italijanskih začimb
  • sol
  • Sveže mleti črni poper
  • sveže nariban parmezan… več tukaj.

Postopek priprave:

Pečico segrejte na 200°C. Piščanca temeljito očistite, osušite s papirnatimi brisačami in položite v pekač. Notranjost piščanca natrite s soljo, poprom in zdrobljenim česnom. Zunanjo stran piščanca premažite z oljčnim oljem in enakomerno potresite s soljo, poprom ter zelišči. V trebušno votlino dodajte četrtine limone.

Piščanca pecite v predhodno segreti pečici približno 1 uro in 20 minut, oziroma dokler termometer v najdebelejšem delu stegna ne pokaže 74°C. Med pečenjem piščanca po potrebi premažite z lastnim sokom, da bo koža še bolj hrustljava.

Pečenega piščanca pustite počivati 10 minut preden ga razrežete. Postrezite ga skupaj s hrustljavimi pečenimi krompirčki in po želji dodajte svežo solato za popoln obrok. Dober tek!

Portal24; Foto: Freepik