Pečen piščanec s chorizom, krompirjem in čičeriko

Popestrite nedeljsko kosilo s to krepko piščančjo jedjo v kombinaciji s sladko papriko, česnom in žafranom. Priprava sestavin za peko vam bo vzela deset minut. Jed se peče uro in pol, iz naštetih količin sestavin dobite štiri porcije.

Kaj potrebujete:

  • 2 limoni 
  • 1,5 kg celega piščanca
  • 1 žlica sladke paprike, plus nekaj ščepcev
  • 3 žlice olivnega olja
  • 850 g krompirja, narezanega na kocke
  • 220 g chorizo ​​klobase, narezane na koščke
  • 1 cela čebulica česna in olupljeni strok
  • kozarec belega vina , približno 200 ml
  • 200 ml vroče piščančje juhe
  • 2 ščepca žafrana
  • 2  400 g pločevinki čičerike, odcejene in oprane
  • majhen šop peteršilja , grobo sesekljan
  • 300 g grškega jogurta
  • hrustljav kruh , za postrežbo (neobvezno)

Postopek

Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. V trup piščanca vstavite olupljeno, prepolovljeno limono. Zmešajte 1 žlico paprike z 1 žlico olja in začimbami po okusu. S tem natrite piščanca in ga položite na sredino velikega pekača. Krompir in chorizo ​​prelijte s preostalim oljem in razporedite okoli piščanca. Pokrijte z velikim kosom aluminijaste folije in dušite 30 minut.

Odstranite folijo s pekača, s sokom od pečenja polijte piščanca, dodajte rezine limone, stroke česna in chorizo. Odkrito vrnite v pečico in pecite še 30 minut, medtem  zmešajte vino, osnovo in 1 ščepec žafrana.

V pekač vlijte mešanico vina in jušne osnove, ki ste ji dodali čičeriko in začimbe. Vrnite v pečico in pecite še zadnjih 30 minut.

Preverite, če je piščanec pečen. Jed posipajte s sesekljanim peteršiljem. V jogurt vmešajte malce limonine lupinice, ščepec žafrana in 1-2 ščepca paprike in postrezite ob jedi. Kruh lahko popečete in ga pomakate v slasten sok pečenega piščanca in ostalih dobrot.

Dober tek!

Foto: BBC