Pečen piščanec s pehtranovim maslom in stopljeno čebulo
Pečen piščanec se zdi najboljši obrok za vso družino. Jed je tako vsestranska, da jo lahko postrežete tudi kot klasično nedeljsko kosilo s pečenim krompirjem z izborom solat ali prilog. Za pripravo te jedi boste potrebovali okoli dve uri, odvisno od teže piščanca. Iz navedenih količin sestavin boste dobili 5 obrokov.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 50 g masla , zmehčanega
- 1 strok česna , zdrobljen
- 1 zvrhana žlička drobno naribane sveže korenine ingverja
- 1 žlica sesekljanega svežega pehtrana
- ½ limone , samo naribana lupinica
- 1 večji piščanec iz proste reje
- 2 veliki čebuli, zelo debelo narezani
- 1–2 žlici rastlinskega olja
- sol in sveže mlet črni poper
Za omako:
- 45 g navadne moke
- 100 ml suhega belega vina
- 500 ml piščančje juhe
- žlica sesekljanega svežega pehtrana
- sol in sveže mlet črni poper
Postopek priprave:
Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija.
V majhni skledi zmešajte maslo, česen, ingver, pehtran in limonino lupino; začinite s soljo in poprom.
Kožo piščančjih prsi zrahljajte tako, da s prsti nežno potisnete med kožo in meso ter pazite, da kože ne raztrgate. Z roko namažite maslo pod kožo v enakomerni plasti.
Piščanca prestavite v pekač in okoli njega razporedimo čebulo. Malo olja namažite po koži in začinite.
Pecite približno 1 uro in pol oziroma dokler piščanec ni pečen. Piščanec je pečen, ko z nabodalom prebodemo najdebelejši del stegna in iz njega priteče bister sok.
Pečenega piščanca prestavite na desko za počitek. Odstranite čebulo v vročo servirno skledo.
Če želite narediti omako, moko potresite po maščobi v pekaču in mešajte, dokler se ne združi. Prilijte vino in osnovo ter na zmernem ognju mešajte, dokler se ne zgosti in postane gladka. Vmešajte žele rdečega ribeza, Worcestershire omako in omako za zapečeno omako, če jo uporabljate. Skozi cedilo prelijemo v vrč za omako, vmešajte pehtran ter začinite s soljo in poprom.
Piščanca narežite in postrezite.
Dober tek!
Foto: BBC