Pečena jagnječja krona: Svet prefinjenih okusov
Če želite pripraviti obrok, ki bo navdušil vaše goste in jih popeljal v svet prefinjenih okusov, je pečena jagnječja krona prava izbira. Gre za sočen kos jagnječjega mesa, ki je hkrati preprost za pripravo, a impresiven na krožniku. Jagnječja krona na sliki je čudovito zapečena, začinjena z dišavnicami in popolno zapečena, da ostane sočna in polna okusa.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 1 jagnječja krona (8–12 kosti),
- 4 stroki česna, sesekljani,
- 2 žlici svežega rožmarina, sesekljanega,
- 2 žlici svežega timijana,
- 3 žlice olivnega olja,
- sok ene limone,
- sol in poper po okusu,
- 100 ml belega vina (po želji).
Postopek priprave:
- Priprava jagnječje krone: Jagnječjo krono postavite na pekač in jo premažite z olivnim oljem. Nato jo dobro natrite z mešanico sesekljanega česna, rožmarina, timijana, soli in popra. Dodajte še limonin sok, ki bo mesu dal svežino.
- Pečenje: Pečico segrejte na 180°C. Jagnječjo krono postavite v pečico in pecite približno 25-30 minut, dokler ne doseže notranje temperature 58°C (za srednje pečeno). Če želite, jo lahko v zadnjih 10 minutah prelijete z belim vinom, kar bo dodalo prijetno aromo.
- Počitek mesa: Ko je meso pečeno, ga pustite počivati 10 minut pred rezanjem. To bo omogočilo, da se sokovi v mesu enakomerno razporedijo.
- Serviranje: Jagnječjo krono narežite med kostmi in postrezite s poljubnimi prilogami.
Predlogi za priloge:
- Pečen krompir: Krompir narežite na krhlje, začinite z olivnim oljem, soljo, poprom in rožmarinom ter pecite v pečici do zlato rjave barve.
- Zelenjavna priloga: Zapečena sezonska zelenjava, kot so korenček, bučke in paprika, bo lepo dopolnila okus mesa.
- Kremasta polenta: Polenta, obogatena s parmezanom in maslom, je odlična teksturna kombinacija z nežnim jagnječjim mesom.
- Solata: Sveža solata s paradižnikom, rdečo čebulo in olivami bo poskrbela za kontrast in osvežitev ob bogati jedi.
Variacije:
- Za dodatno aromo lahko uporabite tudi svež koriander ali meto, kar bo dalo jagnječji kroni nekoliko bolj sredozemski pridih.
- Če imate radi sladko-slane kombinacije, poskusite jagnječjo krono pred pečenjem premazati z medom in gorčico.
- Ljubitelji močnejših okusov lahko uporabijo mešanico balzamičnega kisa in česna kot marinado pred pečenjem.
S pečeno jagnječjo krono boste pripravili gurmanski obrok, ki bo osrednji del vsake posebne priložnosti.
Ne spreglejte
Portal24; Foto: Pexels/Pascal Claivaz