Pečene testenine po navdihu francoske čebulne juhe

ByAna Koren

8. novembra, 2022
Pečene testenine po navdihu francoske čebulne juhe

Pečene testenine po navdihu francoske čebulne juhe. Vsi obožujejo dobre pečene testenine, tokrat vam predstavljamo recept, po navdihu francoske čebulne juhe. Zapečene testenine s kremasto čebulno omako in obilico lahko zagotovo postane jed za kateri koli dan v tednu. Za pripravo te jedi boste potrebovali slabo uro. Iz navedenih količin sestavin boste dobili šest obrokov.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:
  • 55 g masla
  • 3 srednje rdeče čebule, narezane na tanke rezine
  • 2 čajni žlički medu
  • 230 ml rdečega suhega vina
  • 2 stroka česna, sesekljana
  • 250 g rjavih gob, narezanih
  • 2 žlici svežih listov timijana (ali 2 žlički posušenega timijana)
  • Groba sol
  • Črni poper
  • 700 ml zelenjavne osnove
  • 1 žlica Worcestershire ali sojine omake
  • 2 lista lovorja
  • 500 g vaših najljubših kratkih testenin
  • ¼ čajne žličke kajenskega popra ali po okusu
  • 300 ml sladke smetane
  • 30 g nadrobljenega sira gorgonzola (po želji)
  • 200 g naribanega sira Grana Padano
Priprava

Pečico segrejte na 180 stopinj C.

V veliki ponvi na zmernem ognju stopite maslo, čebulo in med. Kuhajte, občasno premešajte, dokler se ne zmehča, približno 5 minut. Na tej točki postopoma prilijte 120 ml vina, dokler se vino v čebuli ne pokuha.

Nadaljujte s kuhanjem še 8-10 minut, da se čebula dobro karamelizira.

Dodajte česen, gobe in timijan, začinite s soljo in poprom ter kuhajte še 3-4 minute. Dodajte preostalo vino, osnovo, Worcestershire omako, lovorjev list in testenine.

Mešanico kuhajte in pogosto pomešajte, dokler testenine niso al dente in se juha vpije ne vpije, približno 8-10 minut.

Primešajte kajenski poper, smetano in 100 g sira. Odstranite z ognja.

Po potrebi testenine preložite v pekač. Na vrh posipajte preostali sir. Pekač postavite v pečico in pecite 20 minut oziroma dokler se sir ne stopi in po vrhu rahlo zapeče. 

 Postrezite s svežim timijanom in dober tek!

Foto: Taste