Pečene testenine po navdihu francoske čebulne juhe
Pečene testenine po navdihu francoske čebulne juhe. Vsi obožujejo dobre pečene testenine, tokrat vam predstavljamo recept, po navdihu francoske čebulne juhe. Zapečene testenine s kremasto čebulno omako in obilico lahko zagotovo postane jed za kateri koli dan v tednu. Za pripravo te jedi boste potrebovali slabo uro. Iz navedenih količin sestavin boste dobili šest obrokov.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 55 g masla
- 3 srednje rdeče čebule, narezane na tanke rezine
- 2 čajni žlički medu
- 230 ml rdečega suhega vina
- 2 stroka česna, sesekljana
- 250 g rjavih gob, narezanih
- 2 žlici svežih listov timijana (ali 2 žlički posušenega timijana)
- Groba sol
- Črni poper
- 700 ml zelenjavne osnove
- 1 žlica Worcestershire ali sojine omake
- 2 lista lovorja
- 500 g vaših najljubših kratkih testenin
- ¼ čajne žličke kajenskega popra ali po okusu
- 300 ml sladke smetane
- 30 g nadrobljenega sira gorgonzola (po želji)
- 200 g naribanega sira Grana Padano
Priprava
Pečico segrejte na 180 stopinj C.
V veliki ponvi na zmernem ognju stopite maslo, čebulo in med. Kuhajte, občasno premešajte, dokler se ne zmehča, približno 5 minut. Na tej točki postopoma prilijte 120 ml vina, dokler se vino v čebuli ne pokuha.
Nadaljujte s kuhanjem še 8-10 minut, da se čebula dobro karamelizira.
Dodajte česen, gobe in timijan, začinite s soljo in poprom ter kuhajte še 3-4 minute. Dodajte preostalo vino, osnovo, Worcestershire omako, lovorjev list in testenine.
Mešanico kuhajte in pogosto pomešajte, dokler testenine niso al dente in se juha vpije ne vpije, približno 8-10 minut.
Primešajte kajenski poper, smetano in 100 g sira. Odstranite z ognja.
Po potrebi testenine preložite v pekač. Na vrh posipajte preostali sir. Pekač postavite v pečico in pecite 20 minut oziroma dokler se sir ne stopi in po vrhu rahlo zapeče.
Postrezite s svežim timijanom in dober tek!
Foto: Taste