Pediatri so opozorili na pet simptomov, zaradi katerih je treba otroka takoj odpeljati k zdravniku

Starši včasih težko ocenijo, ali naj otroka peljejo k zdravniku ali pretiravajo. Situacij, v katerih je obisk zdravnika verjetno nepotreben, je veliko. Obstaja pet simptomov, ki jasno nakazujejo, da je čas, da poiščete strokovno pomoč.

Visoka temperatura

Čeprav lahko visoko temperaturo običajno nadzorujemo z antipiretiki, včasih temu ni tako.

Če je otrok mlajši od treh mesecev, je temperatura nad 38 alarm za obisk zdravnika. Če je otrok star od 3 do 6 mesecev, se posvetujte z zdravnikom, če temperatura preseže 39. Pri starejših otrocih je obisk zdravnika nujen, če ima otrok tri ali več dni nad 38,5, če ima poleg temperature tudi izpuščaje, če otrok izgubi apetit ali če temperature ne uspemo znižati z zdravili.

Dehidracija

Obstaja več znakov, ki kažejo na dehidracijo pri otrocih. Najprej preverite, ali otroku ob joku tečejo solze, koliko se polula in ali ima suha usta. Pri dojenčkih lahko dehidracijo odkrijemo s pogledom na fontanelo. Če je zamaknjena, je to problem. Vsak znak dehidracije pomeni, da morate obiskati zdravnika.

Izpuščaj, ki ne izgine pod pritiskom

Če ima otrok izpuščaj in izgine, ko ga pritisnete, je verjetno virusna bolezen. Če ne izgine, se posvetujte z zdravnikom o naslednjih korakih.

Težave z dihanjem

Obstajajo različne težave z dihanjem, o katerih se je treba posvetovati z zdravnikom. Ti vključujejo kratek dih, hitro dihanje, težko dihanje in nenavadni zvoki pri dihanju.

Zaspanost

Sama po sebi zaspanost ni težava, ko pa se pojavi ob kakšnih drugih simptomih, je treba čim prej poiskati vzrok. Skrb vzbujajoči simptomi ob zaspanosti so povišana telesna temperatura, pomanjkanje apetita ali znaki dehidracije.

Če otrok spi in ga ne morete zbuditi, je to znak za alarm. Če je buden, vendar se zdi zaspan, ni tako nujno, razen če traja več dni ali se pojavi v kombinaciji z zgornjimi simptomi.

Zaupajte svojim instinktom

Sporočilo pediatra je, da “naj starši vedno zaupajo svojemu občutku”. Veste, kakšen je vaš otrok in ali bi morali z njim obiskati zdravnika.

Vir Foto: Pexels

By A.K.

Komentar: