Peking: Baidu pridobil dovoljenje za storitev robotaxi brez voznika

ByAna Koren

20. marca, 2023

Peking: Baidu pridobil dovoljenje za storitev robotaxi brez voznika

Kitajski velikan iskalnikov Baidu (kitajski Google) je sporočil, da je v Pekingu pridobil dovoljenje za zagotavljanje storitve naročanja prevozov brez voznika.

Z dovoljenjem bo Baidujeva storitev Apollo vzpostavila 10 popolnoma avtonomnih vozil v tehnološkem parku, ki ga je razvila vlada.

Dovoljenje pomeni korak naprej od decembrskega dogajanja. Baidu je takrat sporočil, da je dobil licenco za testiranje. Baidu bo zdaj upravljal storitve robotaxi brez voznika v treh kitajskih mestih, vključno z Wuhanom in Chongqingom.

Podjetje s sedežem v Pekingu, ki večino svojih prihodkov ustvari s svojim spletnim iskalnikom, je bilo v zadnjih petih letih osredotočeno na samovozeče tehnologije, saj si prizadeva za diverzifikacijo.

Spomnimo…

Baidu Inc in zagonsko podjetje Pony, ki ga podpira Toyota Motor Corp. ai sta decembra dobila prve licence za testiranje popolnoma avtonomnih vozil brez varnostnih operaterjev v Pekingu.

Za storitev robotaxi Apollo Go je začel zaračunavati lani. Predvidevajo, da bo vožnja z robotaksijem sčasoma stala približno polovico manj kot vožnja v komercialnem avtomobilu z voznikom. Podjetje je dejalo, da bo v prihodnjem letu svojemu omrežju po vsej Kitajski dodalo še 200 robotaksijev.

Apollo Go, ki v Wuhanu in Chongqingu deluje brez varnostnega voznika, je do konca tretjega četrtletja skupno zagotovil 1,4 milijona voženj brez voznika, je dejal Baidu.

Rival Pony.ai, ki deluje na Kitajskem in v Združenih državah, preizkuša avtonomne pogonske sisteme v Guangzhouju, kjer upravlja taksi službo. Vozila z avtonomnim pogonom testira tudi v Kaliforniji in Arizoni, kjer iz previdnosti zaposluje varnostne voznike v avtomobilih.

Medtem ko si kitajska podjetja prizadevajo za samovozeče avtomobile, so proizvajalci avtomobilov zunaj Kitajske od ambicioznega načrta uvedbe, napovedanega pred nekaj leti odstopili.

vir Foto: Wikipedia