Pentagon: Pomoč z ameriškega pomola ni dosegla palestinskega prebivalstva

ByAna Koren

22. maja, 2024 , , , , ,
Pomoč za Gazo, Ciper/fotografija je simbolna [Foto: Zajem zaslona AFP]

Pentagon: Pomoč z ameriškega pomola ob obali Gaze ni dosegla širšega palestinskega prebivalstva

Noben paket pomoči, ki je bila raztovorjena z začasnega pomola, ki so ga ZDA zgradile ob obali Gaze, ni bil dostavljen širšemu palestinskemu prebivalstvu. ZDA pri vzpostavitvi “alternativnih poti” za varno dostavo 569 ton pomoči, prepeljane v Gazo od prejšnjega tedna sodelujejo tako z Izraelom kot z Združenimi narodi, je v torek dejal tiskovni predstavnik Pentagona, generalmajor Pat Ryder. Na vprašanje, ali je bilo kaj pomoči dostavljeno ljudem v Gazi, je Ryder dejal: “Ne verjamem.” Dodal je, da je bila pomoč zadržana v zbirnem območju na obali. V torek so pomoč začeli seliti v skladišča za distribucijo po vsej Gazi, saj so bile vzpostavljene alternativne poti.

Ameriški uradnik je za CNN povedal, da obrambno ministrstvo in ZN še vedno poskušata ugotoviti, koliko pomoči lahko v danem trenutku zadržijo na območju pristajanja v Gazi. Tudi količina pomoči, ki je prispela na obalo Gaze s svojega prvotnega območja na Cipru, ni dosegla prvotnih ocen Pentagona.

Prestrežena pomoč

Od petka je bilo prek začasnega pomola, imenovanega JLOTS ali Joint Logistics Over-the-Shore, na obalo Gaze dostavljenih več kot 569 ton humanitarne pomoči, ki jo bodo razdelili humanitarni partnerji, je dejal Ryder. Admiral Brad Cooper, poveljnik osrednjega poveljstva ameriških mornariških sil, pa je prejšnji teden dejal, da ZDA upajo, da bodo sprva preko pomola prepeljale 500 ton pomoči na dan, sčasoma pa se bodo povečale.

Konec tedna, ko so tovornjaki začeli prevažati pomoč, dostavljeno s plavajočega pomola, je CNN poročal, da je skupina moških v Gazi prestregla pomoč, češ da ne verjamejo, da je dejansko namenjena palestinskemu ljudstvu. “Dvomim,” je Mounir Ayad, prebivalec Gaze, povedal za CNN blizu pomola. “Ne razumem tega plavajočega pomola, kaj označuje in kakšen je njegov namen. Pravijo, da je za pomoč, vendar so ljudje prestrašeni. Je to pomoč ali kaj drugega? Vemo, da ZDA nikoli niso podpirale Palestine, zato je neverjetno, da nam dajejo pomoč brez nečesa v zameno.”

Ryder je v torek priznal, da so nekaj začetne pomoči, pripeljane v Gazo, “prestregli nekateri ljudje, ki so pomoč vzeli z vozil.” “Če se v celoti zavedamo obupa, a tudi v celoti cenimo dejstvo, da je zelo pomembno, da ta pomoč pride do ljudi, ki jo najbolj potrebujejo, bo to še naprej v središču pozornosti. Zato razumem, osredotočenost na to, zakaj to in ono ne deluje. Tisto, na kar smo osredotočeni, je, kako lahko delamo, da zagotovimo, da bodo Palestinci prejeli pomoč.”

Humanitarni izzivi in prizadevanja za dostavo pomoči

Pentagon je aprila dejal, da je cilj, da se sestradanemu prebivalstvu dostavi približno 500 ton pomoči (90 tovornjakov) na dan, in sicer z namenom, da bi dnevno odpravili do 150 tovornjakov. Pomol je bil v Gazi zasidran prejšnji teden.

Sonali Korde, pomočnica upravitelja Urada za humanitarno pomoč pri Ameriški agenciji za mednarodni razvoj, je prejšnji teden dejala, da se razmere v Gazi “niso izboljšale in v zadnjih dveh tednih smo bili priča zaprtju ključnega mejnega prehoda in v času, ko je pomembno, da vidimo več pomoči. Po vsej Gazi se 2,2 milijona ljudi, celotno prebivalstvo, sooča z akutno negotovostjo glede hrane.”

[Vir: CNN]; Portal24; Foto: Zajem zaslona