Peronistična koalicija presenetila na argentinskih volitvah

Na nedeljskih splošnih volitvah v Argentini je vladajoča peronistična koalicija presenetila s premagovanjem pričakovanj, s čimer je postavila temelje za napet drugi krog glasovanja prihodnji mesec. V središču pozornosti sta gospodarski minister Sergio Massa in skrajno desni libertarni radikalec Javier Milei.

V prvem krogu je Massa prejel 36,6 odstotkov glasov, Milei pa je sledil z nekoliko več kot 30 odstotkov. Konzervativna Patricia Bullrich je zbrala 23,8 odstotkov glasov, preštetih pa je skoraj 98 odstotkov glasov. Ti rezultati so v nasprotju s predvolilnimi anketami, ki so napovedovale zmago libertarcev.

Čeprav je inflacija v Argentini prvič po letu 1991 dosegla trimestno številko, peronisti ohranjajo svojo moč. To postavlja drugi krog v središče dveh nasprotnih ekonomskih modelov za državo, ki se sooča s težavami.

Rezultat zmanjšuje skrbi glede radikalne spremembe politike v primeru zmage Mileija, ki je predlagal dolarizacijo gospodarstva in zaprtje centralne banke. Vendar pa država še vedno išče rešitve za svojo najhujšo gospodarsko krizo v zadnjih dveh desetletjih.

Kljub gospodarskim izzivom so Argentinci množično prišli na volišča. Massa je po rezultatih povedal: “Vem, da veliko tistih, ki so glasovali za nas, najbolj trpijo. Naša država se sooča s kompleksno, težko situacijo, polno izzivov … Ne bom jih razočaral.”

Massa je poudaril pomen vladnih socialnih mrež in subvencij za argentinske državljane. Njegovo sporočilo je očitno resoniralo med volivci, saj je 61-letni zidar Carlos Gutierrez izjavil: “Peronizem je edini prostor, ki ponuja možnost, da imajo najrevnejši med nami osnovne stvari na dosegu roke.”

Po drugi strani pa Milei predlaga radikalne ukrepe, kot je dolarizacija gospodarstva, in kritizira Kitajsko in Brazilijo, glavni trgovinski partnerici države. Je tudi naklonjen zmanjšanju vloge vlade in je proti splavu.

Milei obljublja spremembe

Nedeljske argentinske volitve niso prinesle jasne zmage nobenemu kandidatu. Za popolno zmago bi potrebovali več kot 45 odstotkov glasov ali 40 odstotkov in 10 točk prednosti. Te rezultate je težko doseči, kar je privedlo do povečane nejasnosti in potencialne nestabilnosti trgov v ponedeljek.

Upokojenka iz Buenos Airesa, 72-letna Silvia Monto, je komentirala: “Še nikoli nismo imeli toliko polarizacije.” Kandidat Javier Milei je s svojim sporočilom o radikalnih spremembah pritegnil številne jezne volivce, ki so siti inflacije in naraščajočih cen. “On je edini, ki razume razmere v državi in razume, kako jo rešiti,” je izjavil 22-letni študent Nicolas Mercado.

Milei je po razglasitvi rezultatov dejal, da se bo boril za zmago v drugem krogu. “Soočeni smo z najpomembnejšimi volitvami v zadnjih 100 letih. Če delamo skupaj, lahko zmagamo, če delamo skupaj, lahko obnovimo našo državo.”

Volilna komisija je poročala o 74-odstotni volilni udeležbi, kar je višje kot na avgustovskih predizborih, vendar nižje od prejšnjih volitev in najnižje od leta 1983.

Prihodnji predsednik se bo soočil z velikimi gospodarskimi izzivi. Centralna banka ima prazne rezerve, po veliki suši je pričakovana recesija, poleg tega pa obstaja negotovost glede 44 milijard dolarjev vrednega programa z Mednarodnim denarnim skladom (IMF). Silvana Dezilio, 37-letna gospodinja, je izrazila svojo zaskrbljenost: “Vse vlade obljubljajo stvari in nas na koncu še malo potopijo. Zdi se neverjetno, a nam gre vedno slabše.”

vir

Foto: Nova24Tv

Portal24