Peskov: Rusija bo talibane črtala s seznama terorističnih organizacij

Dmitri Peskov [Foto: Wikimedia/Tiskovna služba predsednika Rusije]

Peskov: Rusija bo talibane črtala s seznama terorističnih organizacij

Rusija je sporočila, da se namerava z voditelji afganistanskih talibanov pogovoriti o ključnih vprašanjih, prav tako si prizadeva za odstranitev talibanov s seznama prepovedanih terorističnih organizacij. Po besedah tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova, Rusija vzpostavlja stike z Afganistanom, ki ga trenutno de facto vodijo talibani. “To je država, s katero smo v komunikaciji,” je poudaril Peskov. Dodal je, da obstajajo pereča vprašanja, ki zahtevajo dialog.

Peskov ni natančno povedal, katera nujna vprašanja si želi Rusija razjasniti s talibani, je pa njegova izjava prišla po tragičnem dogodku prejšnji mesec, ko je Rusija doživela najsmrtonosnejši napad v zadnjih 20 letih. Napadalci so napadli koncertno dvorano zunaj Moskve, pri čemer je bilo ubitih najmanj 144 ljudi. Za napad so odgovornost prevzeli skrajneži Islamske države, ameriški uradniki pa trdijo, da imajo obveščevalne informacije, ki kažejo na vpletenost afganistanske veje mreže Islamska država Horasan. Poleg tega Rusija raziskuje možno povezavo napada z Ukrajino, kar sta tako Kijev kot ZDA odločno zanikala.

Kdo so talibani?

Talibani so islamistična militantna skupina, ki je bila ustanovljena v začetku 90. let 20. stoletja v Afganistanu. Njihovo ime pomeni “študenti” v paštu, kar izhaja iz njihovega nastanka med madrasami (verskimi šolami) v Pakistanu. Skupina je sprva pridobivala podporo s svojimi obljubami o ponovni vzpostavitvi miru in varnosti ter uvedbi strogega islamskega reda po koncu obdobja državljanske vojne in sovjetske okupacije Afganistana.

Leta 1996 so talibani prevzeli nadzor nad Kabulom in postavili islamski emirat, ki je bil znan po svojem avtoritarnem režimu, strogem šeriatskem pravu ter zatiranju žensk in manjšin. Mednarodna skupnost je njihovo vlado priznala le redko, kar je privedlo do njihove izolacije.

Po napadih 11. septembra 2001 v ZDA in posledični invaziji v Afganistan pod vodstvom ZDA so bili talibani strmoglavljeni z oblasti, a so ostali aktivni kot gverilska sila, ki se je upirala afganistanski vladi in njenim mednarodnim podpornikom. V letih, ki so sledila, so talibani ponovno pridobili moč in ozemlje ter leta 2021, po umiku tujih sil, ponovno prevzeli nadzor nad večino Afganistana.

Talibani obljubljajo, da bodo vladali bolj zmerno kot v preteklosti, vendar mednarodna skupnost ostaja skeptična. Še vedno obstajajo pomisleki glede človekovih pravic, zlasti pravic žensk in deklet, ter njihovega odnosa do terorističnih skupin.

Dialog Rusije s talibani odraža pragmatičen pristop k obravnavanju realnosti na terenu v Afganistanu in iskanju skupnih rešitev za regionalne varnostne izzive. Kljub temu ostajajo pomisleki glede legitimizacije talibanov in vpliva na regionalno dinamiko moči.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Wikimedia/Tiskovna služba predsednika Rusije