Pestro v Ljubljani: Množični protest proti gradnji kanala

ByA.K.

27. februarja, 2023 , ,
Zoran Janković, foto: twitter

Protestniki Jankoviću izrazili nasprotovanje gradnji kanalizacijskega kanala čez vodno zajetje in pripravili čajanko

Pred mestno hišo v Ljubljani se je danes zbrala množica protestnikov.

Potekala sta namreč protest v organizaciji stranke Glas ljudstva za otroke in družine, Piratska stranka pa je Jankoviću pripravila čajanko. Eni nasprotujejo gradnji kanala C0, drugi opozarjajo na razmere v Zdravstvenem domu Ljubljana.

Župan Janković je na seji dejal, da je bil to “protest SDS s sateliti Za otroke gre in SLS”.

Ljubljanski mestni svet je na popoldanski seji odločal o izplačilu dodatka za redno delovno uspešnost direktorici ljubljanskega zdravstvenega doma Antoniji Poplas Susič. V opoziciji menijo, da si direktorica zaradi slabega stanja zdravstva v Ljubljani dodatka ne zasluži.

Piratska čajanka

Zaradi razmer v ljubljanskem zdravstvenem domu in dejstva, da tisoči Ljubljančanov nimajo svojega zdravnika, so Pirati pred magistratom organizirali protestno čajanko. Ta se je začela ob 15. uri, pol ure pred začetkom seje mestnega sveta.

Zbirali so zgodbe Ljubljančanov o njihovih izkušnjah z delovanjem zdravstvenih domov v Ljubljani, so jih nato prebrali na seji mestnega sveta.

Kot je povedal ljubljanski mestni svetnik iz vrst Piratov Jasmin Feratović, so največ zgodb prispevali starejši občani, ki imajo težave s pridobivanjem informacij. Omenil je tudi primere, ko starejši pokličejo v zdravstveni dom in se ne oglasi nihče.

“Klicni centri so katastrofalni, to smo tudi sami izkusili, ko smo pred dnevi poskušali poklicati za informacije. Nihče se ne oglasi tudi po uro ali dve. Za bolnega človeka je to grozno. Da ne veš, kam iti,” je dejal.

Kot drugo perečo težavo ljubljanskega zdravstvenega doma je Feratović poudaril pomanjkanje pediatrov in ginekologov.

“Že nekaj časa zelo veliko žensk nima ginekologa in še zadnja zdravnica, ki je sprejemala nove pacientke, tega več ne počne. Gre za stvar, ki se še dolgo časa ne bo uredila,” je opozoril predstavnik Piratov. Skrb vzbujajoče po njegovih ocenah so tudi razmere v ZD Šiška, kjer so med prvimi uveljavili sistem za neopredeljene. “Imajo eno zdravnico, ki nadomešča šest ambulant,” je za N1 pojasnil Feratović.

Nedavno izredno sejo mestnega sveta so koalicijski svetniki bojkotirali. Župan Zoran Janković je to pokomentiral z besedami, da se mu zdijo mnenja opozicije primerna le za v gostilno ob čaju. “Ker nam ne dovoli do besede v mestnem svetu, mu bomo ‘čajanko’ zdaj organizirali kar pred mestno hišo,” so pred napovedanim protestom zapisali v Piratski stranki.

Protestniki nasprotovali gradnji povezovalnega kanala C0

Protest na istem kraju in ob isti uri so pripravili tudi v stranki Glas za otroke in družine Aleša Primca, prav tako ljubljanskega mestnega svetnika. Protest je bil “usmerjen širše proti politiki župana Jankovića” in, njegovi “diktatorski vladavini”.

Poleg ogrožanja zdravja mu očitajo ogrožanje demokracije, z izgradnjo kanalizacijskega kanala C0 na območju ljubljanskega vodonosnika pa tudi pitne vode. Na protestu so tako udeleženci opozorili na pomen in kakovost pitne vode.

Izrazili so nasprotovanje nadaljevanju gradnje kanala C0. Med govorniki so bili mestna svetnika Tina Bregant in Primc ter lastnik zemljišča na območju gradnje Brane Grad.

Eden izmed udeležencev shoda je za N1 pojasnil, da se je protesta udeležil, ker je proti ”kriminalu.” “Ko ti peljejo fekalije čez vodo. To je kriminal in nevarnost, da se voda onesnaži,” je poudaril.

Tudi druga udeleženka se je popoldanskega shoda pred mestno hišo udeležila za pitno, čisto vodo, je dejala za N1. “Ljudje se ne zavedajo, kaj je to čista, pitna voda. Naš župan dela vse po svoje,” je dodala. Tretji vprašani pa je prišel protestirati, saj bi rad videl, da imajo tudi zanamci na voljo čisto vodo in gredo v naravo. “Da bodo imeli zdravje in čisto vodo,” je poudaril.

Povezovalni kanal C0 je del projekta nadgradnje sistema odvajanja komunalne odpadne vode v občinah Medvode in Vodice ter gradnje povezovalnega kanala v Mestni občini Ljubljana. Gradnja je v prvih dveh občinah že končana, v Ljubljani pa je bila od aprila 2020 zaradi onemogočanja dostopa do gradbišča, pa tudi fizičnega oviranja izvajalcev s strani lastnikov, večkrat prekinjena, nato pa tudi zaustavljena. Nasprotniki projekta so prepričani, da bo vplival na kakovost pitne vode.

Župan Janković je ocenil, da je bil to “protest SDS s sateliti Za otroke gre in SLS”.

Vir Foto: Twitter

Ne spreglejte…

Gradbišče kanala C0: pretep med lastniki zemljišč in varnostniki  

V Ljubljani je na gradbišču kanalizacijskega kanala C0 znova nastal konflikt. Več lastnikov zemljišč, ki trdijo, da gradnja poteka brez gradbenega dovoljenja, je poskušalo podreti varovalno ograjo. Zatem se je vnel pretep z varnostnik… več tukaj.