Pet jasnih znakov, da se vaš prehlad izboljšuje

ByAna Koren

12. maja, 2024 , ,
Foto: Freepik

Pet jasnih znakov, da se vaš prehlad izboljšuje

Ko se soočamo s prehladom, pogosto težko ocenimo, kdaj se bomo počutili bolje. Sprva se morda zdi, da je prehlad dober izgovor za počivanje doma, vendar je realnost običajno precej drugačna. Neprespane noči zaradi kašlja in splošno slabo počutje hitro odvzamejo privlačnost domačega poležavanja. Kako torej veste, da se vaše stanje izboljšuje? Dr. David Dobrzynski, specialist za nalezljive bolezni, izpostavlja pet ključnih znakov, ki kažejo na okrevanje.

1. Nimate več vročine

Eno od prvih opozorilnih znakov prehlada je običajno zvišana telesna temperatura, ki lahko doseže okoli 37.8°C. Vročina je ključni del telesnega obrambnega mehanizma proti infekcijam, zato je izginotje vročine dober znak. Če vročina traja samo en do tri dni in nato izzveni, je to jasen pokazatelj, da se vaše telo uspešno bori proti prehladu. Pojav vročine po njenem izginotju ali njeno trajanje daljše od treh dni pa je znak, da bi bilo morda smiselno obiskati zdravnika.

2. Povečana energija

Med vrhuncem prehlada se mnogi počutijo izčrpane in jim je celo težko vstati s kavča. Dr. Dobrzynski opisuje, kako vsi poznamo občutek, ko si želimo samo ležati in gledati televizijo ali preživeti dan v neaktivnosti. Ko začutite, da se vaša energija vrača in da ni več omejena le na počivanje, je to zanesljiv znak, da se prehlad umika.

3. Manj telesnih bolečin

Aktivacija imunskega sistema v boju proti infekciji vodi do začasnega vnetja, ki povzroča bolečine. Ko te bolečine izzvenijo, je to dober pokazatelj, da vaše telo ni več v aktivnem boju z okužbo. “Bolečine v telesu izginejo, saj se telo ne bori več proti sami okužbi,” pojasnjuje dr. Dobrzynski.

4. Sprememba barve sluzi

Rumena sluz je običajno znak, da se telo bori z okužbo. Če opazite, da je sluz ob izpihovanju nosu bistra, ne rumena, je to pozitiven znak. Jasna sluz kaže, da infekcija ni več aktivna.

5. Manj kašljate

Kašelj je eden od zadnjih simptomov, ki izgine po prehladu. Dr. Dobrzynski opisuje, kako kašelj lahko traja nekaj tednov tudi po tem, ko so drugi simptomi že izginili. Če opažate manj kašlja, je to znak, da se vaša dihalna pot neha odzivati na virus ali bakterije, ki so povzročile prehlad.

Dodatni znak: Kihanje

Kihanje samo po sebi ni nujno znak izboljšanja, saj je lahko odziv telesa na draženje zaradi virusov in bakterij. Če pa kihate manj, to lahko pomeni, da dražilni dejavniki ne vplivajo več tako močno na vaše telo.

Dr. Dobrzynski poudarja, da večina prehladov mine sama od sebe brez potrebe po zdravniški pomoči. Vendar pa, če simptomi trajajo dlje kot dva tedna, imate visoko vročino, ki traja več kot tri dni, ali če se simptomi poslabšajo, je pomembno obiskati zdravnika. Tako boste lahko pridobili jasno sliko vašega stanja in se ustrezno odzvali za hitrejše okrevanje.

[Vir: Parade]; Portal24; Foto: Freepik