BBC: vojna v Ukrajini gre lahko naslednjo leto v pet smeri

Vojna v Ukrajini bo kmalu vstopila v drugo koledarsko leto. Se bo vojne prihodnje leto končalo in kako, na bojišču ali za pogajalsko mizo? Bo vojna divjala tudi v začetku leta 2024? BBC se je pogovarjal z več vojaškimi analitiki, ki so podali svoje napovedi, kako se bodo razmere razvijale v prihodnjem letu.

Ruska ofenziva spomladi bo ključna

Michael Clarke, namestnik direktorja Inštituta za strateške študije v Exeterju v Veliki Britaniji meni, da bo ključna ruska ofenziva, ki bi lahko sledila spomladi.

“Tisti, ki želijo napasti drugo državo kjerkoli v evrazijskih stepah, se morajo sprijazniti z dejstvom, da bodo tam dočakali zimo. Napoleon, Hitler in Stalin so morali obdržati svoje čete v gibanju, ko so se soočili s stepsko zimo, zdaj pa ima Putin svojo zimo in je pokopal svoje sile, namesto da bi počakal na pomlad in boljše vreme za novo ofenzivo.

Obe strani potrebujeta počitek. Ukrajinci so bolje opremljeni in bolj motivirani. Pričakujemo lahko, da bodo nadaljevali pritisk, vsaj v regiji Doneck. Okoli Kremine in Svatov so blizu velikemu napredku, ki bi ruske sile potisnil nazaj za približno 60 kilometrov in jih vrnil na točko, s katere so februarja letos začeli napad,” je dejal Clark.

“Vojna se bo nadaljevala, dokler ne bo jasna usoda novih ruskih vojakov”

“Kijev se zdaj, ko je nagrada na vidiku, ne bo ustavil. Ukrajinske ofenzive bodo morda še vedno blokirane na jugozahodu, potem, ko so ponovno zavzeli Herson. Premik bo tudi na vzhodno stran reke Dneper, da se poveča pritisk na krhke cestne in železniške povezave Rusije s Krimom. Nikakor pa ne gre odpisati možnosti nenadne nove ofenzive Kijeva.

Ruska spomladanska ofenziva bo ključna za naslednje leto. Putin je priznal, da je 50.000 na novo mobiliziranih vojakov že na fronti, preostalih 250.000 pa se usposablja za naslednje leto.

Vojna se bo nadaljevala, dokler ne bo jasna usoda novih ruskih vojakov na bojišču. Edina alternativa je kratko in nestabilno premirje. Putin je jasno povedal, da se ne namerava ustaviti, Ukrajina je enako jasno povedala, da se bo še naprej borila zase,” dodaja Clark.

“Ukrajina bo vrnila svoja ozemlja”

Andrej Piontkovski, raziskovalec in analitik iz Washingtona, ima na ukrajinsko stran olj optimističen pogled.

“Ukrajina bo najpozneje do pomladi prihodnje leto zmagala in ponovno pridobila svojo ozemeljsko celovitost. K temu sklepu vodita dva dejavnika. Eden od njiju je motivacija, odločnost in pogum ukrajinske vojske, pa tudi celotne Ukrajine, ki nima primere v sodobni vojni zgodovini.

Drugi dejavnik je dejstvo, da je Zahod po letih popuščanja ruskemu diktatorju končno spoznal razsežnost zgodovinskega izziva, s katerim se sooča. To najbolje ponazarja nedavna izjava generalnega sekretarja Nata Jensa Stoltenberga.

Ceno plačamo v denarju. Ukrajinci plačujejo ceno v krvi. Če bodo avtoritarni režimi videli, da sila prinaša rezultate, bomo vsi plačali veliko višjo ceno in svet bo postal veliko bolj nevaren kraj za vse nas,” je dejal Piontkovski.

Melitopolj bo postal ključna točka boja

Natančen čas neizogibne ukrajinske zmage bo določila hitrost, s katero bo Nato lahko dostavil paket vojaškega orožja, ki bo spremenil ravnovesje na terenu (tanki, letala, rakete dolgega dosega).

Piontkovski pričakuje, da bo Melitopolj v prihodnjih mesecih, morda celo tednih postal ključna točka spopadov. Če bodo prevzeli nadzor nad Melitopolom, se bodo Ukrajinci zlahka pomaknili proti Azovskemu morju. S slednjim bodo prekinili ruske oskrbovalne in komunikacijske linije do Krima.

Ruska kapitulacija bo formalno dogovorjena po tehničnih pogajanjih, ki bodo sledila, ko bo Ukrajina močno napredovala na bojišču. Zmagovalne sile; Ukrajina, ZDA in Velika Britanija bodo oblikovale nov sistem mednarodne varnosti.

“Ni videti konca”

Barbara Zanchetta z oddelka za vojne študije na King’s College London meni, da bi ta vojna lahko trajala dolgo. “Vladimir Putin je pričakoval, da bo Ukrajina pasivno sprejela dejanja svoje močne sosede in da se druge države ne bodo bistveno odzvale na razvoj situacije. Ta resna napaka je pripeljala do tega dolgega konflikta in zdi se, da konca še ni videti ,” je rekla.

“Zima bo težka, cilj ruskih napadov na ukrajinsko infrastrukturo pa je uničiti motivacijo in vzdržljivost že tako ranjenega prebivalstva. Vendar je odpornost Ukrajincev neverjetna. Zdržali bodo, vojna pa se bo vlekla.”

Obeti za pogajanja so šibki. Da bi prišlo do kakršnega koli mirovnega sporazuma, bi se morale spremeniti ključne zahteve ene strani in ni dokazov, da se je to zgodilo ali da bi se lahko zgodilo kmalu,” meni Zanchetta.

Ključ do konca vojne je v Rusiji

Kako se bo konflikt končal? Cena vojne, tako materialna kot človeška, bi lahko zlomila odločenost ruske politične elite, meni Zanchetta. Ključ je znotraj Rusije. Pretekle vojne, v katerih je bila napačna presoja ključni element, na primer v Vietnamu za ZDA ali v Afganistanu za ZSSR, so se končale prav tako. Politične razmere v državi so se spremenile, tako da je izhod iz konflikta “časten” ali ne, edina možnost.

Slednje bi se lahko zgodilo le, če bi Zahod še naprej trdno podpiral Ukrajino kljub naraščajočemu pritisku doma, ki ga povzročajo stroški vojne.

Na žalost bo to še naprej dolgotrajna politična, gospodarska in vojaška bitka. Zelo verjetno se bo končalo šele konec leta 2023.

“Edini rezultat je ruski poraz”

Ben Hodges, nekdanji poveljnik ameriških sil v Evropi, meni, da je edini izid za konec spopada dokončen poraz Rusije.

“Parado zmage je v Kijevu še prezgodaj načrtovati. Zagon je za zdaj na ukrajinski strani in po mojem mnenju ni nobenega dvoma, da bodo zmagali v tej vojni, verjetno leta 2023. Pozimi se bodo stvari upočasnile. Ni dvoma, da se bodo ukrajinske sile zaradi zimske opreme, ki jo prejmejo iz Velike Britanije, Kanade in Nemčije, bolje spopadle z ruskim nasprotnikom.

Do januarja bi lahko Ukrajina lahko začela zadnjo fazo, to je osvoboditev Krima. Iz zgodovine vemo, da je vojna preizkušnja volje in logistike. “Ko vidim odločenost ukrajinskih vojakov in ljudi, pa tudi hitro izboljšanje logistične situacije v Ukrajini, ne vidim drugega izida kot poraz Rusije,” je dejal Hodges.

“Do konca leta 2023 bo Ukrajina vrnila Krim”

Ruski umik iz Hersona je Hodgesa delno pripeljal do tega zaključka. Prvič, to je bila psihološka spodbuda za Ukrajince in drugič, velika sramota za Kremelj. Na koncu je osvoboditev Hersona dala Ukrajincem ključno operativno prednost. Zdaj so vsi pristopi do Krima v dosegu ukrajinskega orožja.

“Verjamem, da bo do konca leta 2023 Krim popolnoma pod ukrajinskim nadzorom, čeprav bi lahko prišlo do neke vrste sporazuma, ki bi Rusiji omogočil postopno odstranitev svojih pomorskih zmogljivosti iz Sevastopola, morda do konca sporazuma (okoli leta 2025) , ki je veljal pred rusko nezakonito priključitvijo Krima,” je prepričan Hodges.

Obnova se bo začela na ukrajinski obali Azovskega morja, vključevala bo pomembna pristanišča, kot sta Mariupol in Berdjansk. Še en pomemben projekt pa bo ponovno odprtje kanala na severu Krima, ki prinaša vodo iz Dnepra na Krim, je dejal.

“Pričakujte več tega, kar smo videli do zdaj”

David Gendelman, vojaški strokovnjak iz Izraela pravi, da je treba namesto pogovorov o tem, kako se bo vse končalo, videti, kaj želita obe strani doseči v naslednji fazi.

“Samo polovica ruskih mobiliziranih vojakov (skupaj 300.000) je že dosegla območje konflikta. Ostali skupaj s silami, sproščenimi v akcijah po ukrajinski osvoboditvi Hersona, dajejo Rusom priložnost za ofenzivo. Okupacija Luganska in Donecka se bo nadaljevala. Vendar je malo verjetno, da bodo Rusi poskušali obkoliti ukrajinske sile v Donecku.

Bolj verjetno je, da bodo nadaljevali s sedanjo taktiko. To je upočasnjevanje ukrajinskih sil, kot so že storili v Bakhmutu in Avdiivki. “Rusi bodo še naprej ciljali na energetsko infrastrukturo Ukrajine in dodatni napadi na zaledje ukrajinskih položajev bodo dopolnili to strategijo izčrpavanja,” je dejal Gendelman.

Rusi krepijo obrambo Melitopola

“Pomembno število ukrajinskih sil je bilo prav tako osvobojenih za nadaljnje ukrepanje, potem ko so se Rusi umaknili iz Hersona. Za mnoge od njih je strateško najbolj donosno, da se premaknejo na jug v Melitopol ali Berdjansk, da presekajo glavno rusko kopensko pot na Krim. To bi bila velika zmaga Ukrajine in prav zato Rusi krepijo obrambo Melitopola.

Druga možnost za Ukrajince je Svatov. Če bi jim tam uspelo, bi spravili v nevarnost celotno severno krilo ruske fronte. Glavno vprašanje je, koliko ukrajinskih sil lahko trenutno izvede ofenzivo, kakšen urnik ima general Zalužni in koliko njegovih vojakov bo pripravljenih čez mesec, dva ali tri.

Ko bo blato zmrznilo, bomo dobili odgovore na ta vprašanja in lažje bomo ocenili, kako se bo vojna končala,” sklene Gendelman.

Foto: Pexels Serhij Bondarčuk

Ne spreglejte…

Ukrajina: Putinovi vojaki bežijo iz ključnih bitk

Ruski vojaki zapuščajo svoje položaje v ključnih bitkah, je ta teden sporočila ukrajinska vojska. “Zaradi znatnih izgub v človeški sili se je povečalo število primerov zapuščanja bojnih položajev s strani ruskih vojakov v regiji Lugansk,” je generalštab oboroženih sil Ukrajine navedel v operativnem poročilu, izdanem danes zjutraj… več tukaj.

By A.K.

One thought on “Pet možnih scenarijev vojne v Ukrajini naslednjo leto”
  1. […] “Tisti, ki želijo napasti drugo državo kjerkoli v evrazijskih stepah, se morajo sprijazniti z dejstvom, da bodo tam dočakali zimo. Napoleon, Hitler in Stalin so morali obdržati svoje čete v gibanju, ko so se soočili s stepsko zimo, zdaj pa ima Putin svojo zimo in je pokopal svoje sile, namesto da bi počakal na pomlad in boljše vreme za novo ofenzivo… več tukaj. […]

Komentar: