Pet najpogostejših duševnih stisk pri otrocih

ByAna Koren

5. marca, 2023 ,

Pet najpogostejših duševnih stisk pri otrocih in kako jih pravočasno prepoznati

Po podatkih ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) duševne motnje pri otrocih opisujejo kot resne spremembe v načinu otrokovega učenja, vedenja ali spopadanja s čustvi. Našteto v večini primerov povzroči vznemirjenost, frustracije in podobne težave.

Anksioznost

Ko otrok ne preraste strahov in skrbi, značilnih za majhne otroke, ali ko ima toliko strahov in skrbi, da ovirajo njegove šolske, domače ali igralne dejavnosti, lahko otrok dobi diagnozo anksiozne motnje.

Primeri različnih vrst anksioznih motenj vključujejo ločitveno anksioznost, izjemen strah pred določenimi stvarmi ali situacijami, kot so psi, žuželke ali odhod k zdravniku (fobije), socialno anksioznost in ponavljajoče se epizode nenadnega, nepričakovanega, intenzivnega strahu, ki prihajajo s simptomi kot so palpitacije, težave z dihanjem ali občutek omotice, tresenja ali znojenja (panična motnja).

Anksioznost se lahko kaže kot strah ali zaskrbljenost, lahko pa tudi naredi otroke razdražljive in jezne. Simptomi tesnobe lahko vključujejo tudi težave s spanjem, pa tudi fizične simptome, kot so utrujenost, glavoboli ali bolečine v trebuhu. Nekateri anksiozni otroci svoje skrbi pogosto zadržijo zase, zato lahko njihovi starši včasih spregledajo simptome.

Depresija… več na Princesa.si

Ne spreglejte…

Dva najpogostejša razloga, zaradi katerih so otroci jezni

Dva najpogostejša razloga, zaradi katerih so otroci jezni. Jeza je čustvo. Nekateri to čustvo zelo dobro obvladujejo, so tudi takšni, ki tega ne morejo. Ko gre za otroke, se jeza pogosto razume kot izbruh jeze in se kaznuje. Toda strokovnjaki menijo, da to ni dober pristop k situaciji… več tukaj.