Pet stavkov, ki jih toksični starši govorijo svojim otrokom

Psihologinja Kamini Wood trdi, da toksični starši ne zmorejo toplega, skrbnega odnosa. Ob njih otroci doživijo zanemarjanje, marginalizacijo in čustveno manipulacijo. Slednje je pri narcističnem staršu zelo pogosto. Našteto pa ima lahko dolgoročne posledice na duševno zdravje, življenjske odločitve in odnose. Wood na svojem blogu pojasnjuje, kako lahko odraščanje s toksičnim staršem oblikuje človekovo osebnost in vedenje v odrasli dobi.

Toda kako prepoznati toksičnega starša?

Psihologinja pojasnjuje, da so toksični starši egocentrični in nezmožni vzpostaviti zdrave in smiselne odnose s svojimi otroki. Do njih imajo izjemno nerealna pričakovanja, otrokom postavljajo nerealne zahteve ter kritizirajo vse, kar otroci rečejo ali naredijo.

Ob tem je Wood izpostavila pet stavkov, ki jih toksični starši govorijo svojim otrokom, ki na njih pustijo globoke posledice, to so:

“Preveč si občutljiv”

Toksični starši bodo s tem izrazom diskreditirali in ponižali čustva svojih otrok, ko jih prizadenejo. S tem stavkom pravzaprav sporočajo, da za svoje žaljive besede in dejanja ne nameravajo odgovarjati, namigujejo, da je z otrokom nekaj narobe.

“Nehaj dramatizirati”

Toksični starši pogosto uporabljajo to besedno zvezo, da bi se izognili odgovornosti za to, kar rečejo ali naredijo, ter zmanjšajo ali zanikajo zlorabo. Ta tip staršev bo namreč namenoma ustvarjal dramo, zmedo in negotovost ter krivil otroka za njegovo pretirano reakcijo.

Narcisoidni starši govorijo takšne stvari, da bi svojim otrokom vzbudili občutek krivde ali zmanjšali njihova čustva.

“Nikoli nisem rekel tega”

Toksični ljudje, vključno s starši, nikoli ne prevzamejo odgovornosti za svoje besede in vedenje. Nekaj ​​bodo naredili in nato odločno zanikali, da so to storili. Na ta način starš svojemu otroku pove, da ne čuti nobene odgovornosti za bolečino, ki mu jo je hote ali nehote povzročil.

“Samo pomagati ti poskušam”

Toksični starši bodo s tem izrazom opravičili kritiziranje brez razloga. Vedno verjamejo, da vedo najbolje, zato bo toksični starš užaljen in krivil otroka, ker ni upošteval njihovih nasvetov.

“Tako si nehvaležen”

Ko svojim otrokom povzročajo bolečino ali slabe občutke, bodo toksični starši igrali žrtev in lastnega otroka obtoževali, da je nehvaležen. Prav tako bodo pogosto poskušali pri otroku vzbuditi občutek krivde, ga ignorirali ali se poskušali izogniti pogovoru z njim.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Vedenjske težave otrok, ki jih starši ne smejo zanemariti

Vsi otroci se včasih slabo vedejo in velika večina zaradi stresa razvije začasne vedenjske težave. A lahko slabo vedenje otroka kaže na resno težavo, če je njegovo vedenje pretirano sovražno, agresivno ali moteče in če sprememba vedenja traja več kot šest mesecev… več tukaj.

By A.K.

One thought on “Pet stavkov, ki jih toksični starši govorijo svojim otrokom”
  1. […] Psihologinja Kamini Wood trdi, da toksični starši ne zmorejo toplega, skrbnega odnosa. Ob njih otroci doživijo zanemarjanje, marginalizacijo in čustveno manipulacijo. Slednje je pri narcističnem staršu zelo pogosto. Našteto pa ima lahko dolgoročne posledice na duševno zdravje, življenjske odločitve in odnose. Wood na svojem blogu pojasnjuje, kako lahko odraščanje s toksičnim staršem oblikuje človekovo osebnost in vedenje v odrasli dobi… več tukaj. […]

Komentar: