Pet znakov, da je vaš novorojenček dobrega zdravja

ByAlenka Mirnik

1. aprila, 2024 , ,
Foto: Freepik

Pet znakov, da je vaš novorojenček dobrega zdravja

Starševstvo je eden izmed največjih izzivov, Zato je razumevanje zdravja novorojenčkov ključnega pomena za mlade starše. Dr. Federica Vagnarelli, priznana specialistka za pediatrijo in neonatologijo v Danat Al Emarat Women & Children’s Hospital, je delila pet osnovnih znakov, ki kažejo na dobro zdravje novorojenčka.

1. Zdrav videz in položaj

Prvi znak zdravega novorojenčka je njegov videz in položaj telesa. Dojenček, ki izgleda zdravo, bo svoje roke in noge, ko je buden držal blizu telesa. Mlahavost, še posebej med nošenjem, ni običajen znak in zahteva dodatno pozornost.

2. Pravilno dihanje in rožnata koža

Pravilno dihanje in rožnata koža sta bistvena znaka, ki kažeta na dobro delovanje pljuč in srčno-žilnega sistema. Modrikasta barva kože, težave z dihanjem ali bledica so opozorilni znaki, ki zahtevajo takojšnjo pozornost pediatra. Prav tako je pomembno biti pozoren na morebitne znake zlatenice, ki je sicer pogosta, vendar včasih zahteva zdravljenje.

3. Jok in vzorci spanja

Dojenčkov jok je naravni način komunikacije, ki kaže na njegove potrebe. Zdrav novorojenček običajno joka, ko je lačen, in se redno umiri po hranjenju. Naučiti se prepoznati različne vzroke joka je ključno za pravilno odzivanje na dojenčkove potrebe.

4. Uriniranje in prehranjevanje

Zadosten vnos tekočine in pravilna prehrana se odražata v frekvenci uriniranja. Dojenček, ki v prvih dneh življenja zmoči vsaj 5-6 plenic na dan, najverjetneje prejema dovolj tekočine. Pravilno hranjenje, bodisi dojenje ali hranjenje s formulo, je ključno za zdrav razvoj.

5. Očesni kontakt in interakcija

Zmožnost novorojenčka, da vzpostavi očesni kontakt, zlasti med hranjenjem, je pomemben znak njegovega kognitivnega razvoja in povezanosti z materjo. Ta interakcija je temelj za razvoj močne čustvene vezi in zdravega možganskega razvoja.

Zdravje novorojenčka je prednostna naloga za vsakega starša. Poznavanje teh petih znakov vam lahko pomaga pri zgodnjem prepoznavanju morebitnih težav in zagotavljanju najboljše možne oskrbe za vašega novorojenčka.

[Vir: Mother, baby, chid]; Portal24; Foto: Freepik