Petek je običajno dan za post ali pa vsaj dan brez mesa in obilnih, težkih obrokov. Postimo se z vodo, presnimi sokovi, čaji ali zelenjavnimi juhami. Mesa torej ob petkih naj ne bi uživali, lahko pa si privoščimo ribe.

Post ni primeren le za vernike. Post je primeren za vse, ki želijo svoje telo razstrupiti. Telo tako očistimo nakopičenih odpadnih snovi in strupov, ki so se v telesu nabrali med tednom. Postenje je učinkovit način, s katerim telo razbremenimo vsakdanjih naporov, ki so povezani s prebavljanjem in presnavljanjem hrane. 

Kaj lahko jemo v času posta?

Post z vodo je edini pravi post, a se danes mnogi raje postijo s presnimi sokovi, čaji in juhami. Spet drugi se v postnem času odpovedo zgolj uživanju mesa in mesnih jedi, alkohola, sladkarij ter vseh priljubljenih navad ali razvad (kofein, cigarete in podobno). V času posta je zelo pomembno, da uživamo hrano, ki jo prebavila lahko popolnoma predelajo in izločijo in ki se napol prebavljena v obliki škodljivih snovi odlaga kjerkoli v organizmu. Uživamo lahko žita z nizkim glikemičnim indeksom (riž, kvinoja, oves, proso, pira, bulgur, ješprenj, ajda in amarant), zelenjavo, kalčke, sadje, ribe in morske sadeže, stročnice, in oreščke. Tako si na primer lahko privoščimo kakšno enolončnico z zelenjavo in/ali ribo, zelenjavni narastek, testenine in solato. 

Kaj lahko pijemo v času posta?


Čez dan moramo spiti vsaj tri litre tekočine – to so sveže stisnjeni zelenjavni, sadni ali sadno-zelenjavni sokovi, nesladkani čaji, voda ali zelenjavni prevretki. Če želimo, lahko v sokove in napitke vključimo tudi t.i. superživila, ki razstrupljevalni proces še dodatno pospešijo. To so brusnice (čistijo ledvice, mehur in sečila), rdeča pesa (spodbuja delovanje jeter in ledvic ter čisti kri), avokado (pomaga pri razstrupljanju jeter in ledvic), korenje (izboljšuje prebavne funkcije in zdravilno vpliva na jetra), zelena (spodbuja izločanje odpadnih snovi in strupov iz telesa)… celotni prispevek je na voljo TUKAJ.

Foto: Stockland