Peter Prevc z izjemnima poletoma na najvišji zmagovalni stopnički

Peter Prevc [Foto: Zajem zaslona]

Peter Prevc z izjemnima poletoma na najvišji zmagovalni stopnički

V epski predstavi smučarskih skokov v Planici se je Peter Prevc z dvema izjemnima poletoma, dolgima 237,5 in 231 metrov, povzpel na najvišjo stopničko. Ta zmagoviti trenutek v Planici označuje njegovo prvo zmago v svetovnem pokalu po več kot štirih letih, ko je nazadnje slavil v Lillehammerju marca 2020.

Tekma je postregla z napetim obračunom že od prve serije, kjer je Prevc s poletom 237,5 metra zaostal za Avstrijcem Danielom Huberjem, ki je pristal pri 232 metrih. Razlika v točkah je znašala zgolj 4,4 točke. Finalni poleti so obljubljali dramatično končnico, kjer je Prevc z izjemnim poletom 231 metrov postavil visoko merilo za Huberja. Ko je Huber pristal pri 223 metrih, je bilo jasno, da se Peter Prevc vrača kot zmagovalec.

“Današnji izjemni uspeh je tisto, kar sem si potiho želel, a vedel sem, da bo to tega težko prišlo. Na vrhu so bili res močni skakalci, bilo je težko, a je uspelo. Gotovo so pomagale, da sem odpravil včerajšnje malenkostne napake. Malo sem se izoliral in zbral na svoje nastope. Uspehi so gotovo lepi, čas bo pokazal, kaj to pomeni.”

Peter Prevc

Slovo v stilu

Zmaga je med 13.470 gledalci, ki so v Planici priča bili temu zgodovinskemu trenutku sprožila val navdušenja. To je bila priložnost, da se Peter Prevc poslovi kot eden največjih šampionov v zgodovini smučarskih skokov.

Medtem ko se je Prevc veselil zmage, je bil boj za stopničke prav tako zanimiv. Timi Zajc, ki je bil po prvi seriji na tretjem mestu, je v finalu zasedel nehvaležno četrto mesto, le za las za tretjeuvrščenim Johannom Andre Forfangom. Kljub temu je slovenska ekipa dosegla izjemne uspehe, saj so točke osvojili tudi Lovro Kos, Domen Prevc in Maksim Bartolj.

Peter Prevc je s to zmago znatno zmanjšal zaostanek za vodilnim v skupnem seštevku in poletih, Stefanom Kraftom, na vsega 34 točk. Odločitev o skupnem zmagovalcu bo padla v zadnji posamični tekmi sezone, medtem ko je v soboto na sporedu še ekipna tekma, kjer bodo Slovenijo zastopali Peter Prevc, Timi Zajc, Lovro Kos in Domen Prevc.

Vedno smo veseli, zmagal je po štirih drugih mestih, ni čakal na nedeljo. Dvakrat je pokazal najboljši skok in je zasluženo zmagal. Pozna se sproščenost in dobro delo, z glavo je bil pri stvari.

Robert Hrgota

Padec Laniška

Za Anžeta Laniška je tekma prinesla manj sreče, saj je po padcu pri doskoku izpadel iz nadaljnjega tekmovanja, a na srečo brez poškodb. Kljub temu je optimističen in osredotočen na prihodnje izzive. V poskusni seriji je blestel Timi Zajc z najdaljšim poletom dneva, 234 metrov, kar nakazuje, da slovenski skakalci ostajajo v vrhu svetovne elite smučarskih skokov.

Peter Prevc s to zmago v Planici ne le potrjuje svoj status šampiona, ampak tudi navdihuje z vztrajnostjo in zmožnostjo vračanja na vrh po težkih obdobjih. Njegova zmaga je simbol slovenskega smučarskega skakanja in dokaz, da so pravljice v športu še kako možne.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona