Peticija: Ni treba Netrebko, kaj pa peticija “ni treba Janković”?

Ukrajinska skupnost Slovenije je sestavila peticijo v kateri ostro obsoja načrtovani nastop Ane Netrebko in Jusifa Ejvazova, ki je predviden za 26. avgusta 2022, v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Zapisali so:

Nastope umetnikov, ki podpirajo zločinski režim diktatorja Putina, ocenjujemo kot nesprejemljive.
A. Netrebko vedno je bila podpornikom Putina in še vedno podpira Putinov režim. Netrebko je bila na volitvah Putinova zaupnica, leta 2014 pa je odkrito podprla separatiste samooklicane “Donecke ljudske republike” in tej nepriznani kvazi republiki donirala 1 milijon rubljev in tako postala sponzor terorizma.
Anna Netrebko je bila zaradi sankcij tudi suspendirana z mednarodnih nastopov. Uvrščena je bila na seznam “odpovedanih umetnikov”. Vodja iz Nemčije je prenehal sodelovati z Netrebko, njeno ime je izginilo z vseh gledaliških plakatov. Koncerti z njeno udeležbo so bili odpovedani tudi v milanskem gledališču La Scala.
Za to, kar se trenutno dogaja v Ukrajini, je odgovorna tudi ruska kultura in ruski kulturniki, ni samo rusko orožje. Ker prav ta kultura in njeni nosilci dajejo predstave o tem, kaj je “dobro” in kaj “slabo”, so oni tisti, ki gradijo ruski vrednostni sistem – sistem vrednot, ki ruski vojski omogoča bombardiranje ukrajinskih porodnišnic in muzejev.
Zato menimo, da je nesprejemljivo povabiti Anno Netrebko na Glasbeni festival Ljubljana in zahtevamo od organizatorjev odpoved njenega nastopa.

Peticijo najdete tukaj.

Kaj pa Janković?

Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin je 4.11. 2017 v Moskvi z redom prijateljstva odlikoval župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića in takratno ministrico za delo Anjo Kopač Mrak. (Slednja je svoje odlikovanje vrnila.)

Janković je Putinovo odlikovanje dobil za njegov prispevek k krepitvi slovensko-ruskih odnosov ter za ohranjanje spomina na ruske in sovjetske vojake, ki so padli na slovenskem ozemlju v času 1. in 2. svetovne vojne.

V odzivu na pozive naj odlikovanje vrne je bil odziv Zorana Jankovića sredi letošnjega marca, takšen:

Ljubljana ostaja pobrateno mesto z Moskvo in še naprej si želimo dobrega, prijateljskega sodelovanja med prestolnicama, med ruskim in slovenskim narodom. Župan je v znak krepitve slovensko-ruskih odnosov od predsednika Putina dobil priznanje, ki bo ostalo še naprej v spomin in znak upanja za mir v svetu.

Mir v svetu?

Čeprav razumem Ukrajinsko skupnost in tudi sprejmem, da je vloga Ane Netrebko v tej situaciji veliko večja, pa ne morem spregledati tega, da jih župan Ljubljane, ki se še vedno kiti s Putinovim odlikovanjem in pravi, da je Ljubljana z Moskvo pobrateno mesto, ne moti.

Kako mir v svetu vidi Putin, ki zaseda Ukrajino in tam pobija nedolžne ljudi, pa tako ali tako vidimo vsi.

Miha Kovač

Foto: MOL