Peticija Zale Tomašič proti azilnim domovom brez soglasja skupnosti

Zala Tomašič [Foto: Nova24TV]

Peticija Zale Tomašič proti azilnim domovom brez soglasja skupnosti

Objavljena je peticija, ki nasprotuje nedavni odločitvi vlade Republike Slovenije o postavitvi izpostav azilnih domov na območju nekdanjih mejnih prehodov Obrežje in Središče ob Dravi. Avtorica in prvopodpisana pod peticijo, ki zahteva preklic te odločitve in poziva k večjemu vključevanju in posvetovanju z lokalnimi skupnostmi pri sprejemanju podobnih odločitev v prihodnosti, je Zala Tomašič, mednarodna sekretarka Slovenske demokratske mladine (SDM) in kandidatka za evropsko poslanko na listi Slovenske demokratske stranke (SDS).

Prejšnji teden je vlada RS sprejela sklep o organizaciji izpostav azilnega doma v Obrežju in Središču ob Dravi za nastanitev prosilcev za mednarodno zaščito. Odločitev je bila sprejeta brez predhodnega posvetovanja ali soglasja s strani lokalnih skupnosti, kar je povzročilo ogorčenje in razočaranje med prebivalci in občinskimi vodstvi obeh območij.

Župana Toni Jelovica (Središče ob Dravi) in Ivan Molan (Brežice) sta izrazila ogorčenje nad pomanjkanjem komunikacije s strani vlade. Občani so prav tako izrazili zaskrbljenost glede vpliva azilnih domov na njihovo varnost, življenje in lokalno okolje, še posebej zaradi pomanjkanja informacij o načrtovanih zmogljivostih in demografskih vplivih teh domov.

Konkretni pozivi peticije

Peticija postavlja dve glavni zahtevi:

Preklic odločitve: Pobudniki zahtevajo, da vlada RS takoj prekliče svojo odločitev o postavitvi azilnih domov na omenjenih območjih.

Upoštevanje mnenj občin in občanov: Peticija zahteva, da se v prihodnje pri sprejemanju podobnih odločitev upoštevajo mnenja in soglasja lokalnih skupnosti.

Pobuda poziva državljane k združitvi glasov v podporo večji varnosti, dialogu in transparentnosti v odločitvah, ki vplivajo na lokalne skupnosti in njihovo prihodnost. Avtorica peticije, Zala Tomašič, in podporniki upajo, da bo ta pristop pripomogel k bolj premišljenim in skupnostno sprejemljivim rešitvam v zvezi z nastanitvijo prosilcev za mednarodno zaščito in podobnimi vprašanji.

Peticijo lahko podpišete TUKAJ.

Portal24; Foto: Nova24tv