24UR navaja, da so v Petrolu in OMV Slovenija so glede odločitve vlade o uvedbi delne regulacije cen pogonskih goriv za zdaj še zadržani. V  podjetjih pravijo, da bodo ukrepe komentirali, ko se bodo z njimi v celoti seznanili oz. razumeli, kakšni so njihovi učinki na poslovanje. V Petrolu odpravo dosedanjega ukrepa reguliranja cene sicer pozdravljajo.

V OMV Slovenija so zagotovili, da so k doslednemu spoštovanju veljavnih odlokov in ukrepov. Vseskozi zavezani, piše 24UR. OMW: “Trenutno čakamo na uradno objavo uredbe, na podlagi katere bomo lahko razumeli, kakšni so njeni učinki na poslovanje naše družbe.” 

V Petrolu odpravo dosedanjega ukrepa reguliranja cene, ki velja od 11. maja pozdravljajo. 24UR navaja, da na Petrolu pravijo, je zdaj veljaven ukrep namreč nesorazmeren in zanje nevzdržen.

“Obremenjuje le trgovce z naftnimi derivati, ki smo gorivo primorani prodajati pod nabavnimi stroški, z vsakim prodanim litrom pa ustvarjamo izgube.” 

Perol
Regulacija cen

Popolna regulacija cen naftnih derivatov je nevzdržna tudi premierju Robertu Golobu.  Ukrep delne regulacije, ki bo začel veljati v torek, 21. junija, je predstavil včeraj. Na gospodarskem ministrstvu se zaradi trenutno veljavne ureditve soočajo z zahtevki trgovcev po povračilu nastale škode v višini več milijonov ali celo več kot sto milijonov evrov, povzema 24UR.

Petrol

Petrol je na podlagi zakona o nadzoru cen, ki državi zaradi omejevanja cen pogonskih goriv,nalaga obveznost povrnitve škode in izgubljenega dobička vladi oddal zahtevek za obdobje med 15. marcem in 30. aprilom v višini 51,3 milijona evrov. Primerljiva škoda je nastajala tudi od 11. maja dalje, glede na poročanje 24UR poudarja Petrol.

Usmeritev vlade je, da se ti zahtevki zavrnejo kot neustrezni. Zavrnitev zahtevka pa za Petrol ni sprejemljiva.

“O nadaljnjih korakih glede tega se bomo odločali, ko se bomo seznanili z argumentacijo zavrnitev, to bo predvidoma v prihodnjih dneh.” 

Petrol
OMW

V OMV Slovenija glede plačila nadomestila za nastalo škodo v času trajanja uredbe o določitvi cen določenih naftnih derivatov s strani pristojnih ministrstev nimajo še nobene povratne informacije, navaja 24UR.

“Skladno z napovedanim pričakujemo s strani vlade vabilo na uskladitveni sestanek. Do sedaj vabila še nismo prejeli.” 

OMW

Vlada je uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov sprejela v sredo, o tem smo poročali TUKAJ.

Foto: Siol

By A.K.

Komentar: