Picadillo, pisana in okusna jed

Foto: Pexels

Picadillo, pisana in okusna jed

V svetu neskončnih okusov in kulinaričnih odkritij je ena jed, ki s svojo preprostostjo in globino okusa vedno znova očara – picadillo. Ta tradicionalna latinskoameriška specialiteta je priljubljena po vsem svetu zaradi svoje vsestranskosti in bogatega značaja. Picadillo, ki izvira iz Španije, je postal osnovni kamen mnogih kuhinj Srednje in Južne Amerike, vsaka država pa je temu jedrnatemu klasiku dodala svoj edinstveni pridih. Od kubanskega picadilla z rozinami in olivami do filipinske različice s krompirjem in čičeriko, picadillo praznuje raznolikost svetovne kuhinje.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

Za pripravo osnovnega picadilla za štiri osebe boste potrebovali:

  • 500g mlete govedine,
  • 1 velika čebula, nasekljana,
  • 2 stroka česna, drobno sesekljana,
  • 2 srednje velika paradižnika, nasekljana,
  • 1 zelena paprika, nasekljana,
  • 1 čajna žlička mlete kumine,
  • 1 čajna žlička sladke paprike,
  • Pol čajne žličke cimeta (po želji),
  • sol in poper po okusu,
  • 2 žlici oljčnega olja,
  • 1/2 skodelice rozin (neobvezno),
  • 1/2 skodelice oliv, narezanih (neobvezno),
  • 1/4 skodelice nasekljanih mandljev ali pinjol (neobvezno).

Navodila za pripravo:

Na začetku pripravite vse sestavine. Nasekljajte čebulo, česen, paradižnik in zeleno papriko.

V globoki ponvi na srednji temperaturi segrejte oljčno olje in dodajte mleto govedino. Med mešanjem kuhajte, dokler meso ne postane rjavkasto.

Ko je meso dovolj kuhano, dodajte čebulo, česen, paradižnik in zeleno papriko. Premešajte in kuhajte še nekaj minut, dokler zelenjava ne omehča.

Vmešajte kumino, sladko papriko, cimet, sol in poper. Dobro premešajte, da se okusi združijo.

Če želite, lahko dodate rozine, oliv in mandlje ali pinjole za dodatno teksturo in okus. Zmanjšajte ogenj in kuhajte še 5 do 10 minut, da se vse sestavine dobro prepojijo.

Picadillo postrežite vroč, kot glavno jed, z rižem ali kot nadev za taco ali burrito.

Picadillo je priljubljen zaradi svoje prilagodljivosti. Vsaka država in vsaka kuhinja dodaja svoje značilne sestavine, da ustvarijo edinstven okus. V Kostariki dodajo krompir, na Filipinih pa dodajo sladki krompir in čičeriko. Raziskovanje različnih različic picadilla vas lahko popelje na kulinarično potovanje po svetu, ne da bi zapustili svojo kuhinjo.

Portal24; Foto: Pexels