Pierogi: Recept za tradicionalne cmoke z bogatim okusom

ByAna Koren

30. decembra, 2024 ,
Poljski cmoki Pierogi [Foto: Pixabay/pasja100]

Pierogi: Recept za tradicionalne cmoke z bogatim okusom

Poljski pierogi so eden najbolj priljubljenih kulinaričnih zakladov Poljske, ki očarajo s svojo preprostostjo, raznolikimi nadevi in nepozabnim okusom. Ta jed, ki jo pogosto primerjajo s slovenskimi žlikrofi, združuje mehko, rahlo testo z bogatimi, tradicionalnimi nadevi, kot so krompir, skuta, meso ali sladki sadeži. Priprava pierogov zahteva nekaj časa in truda, vendar se ob prvem grižljaju zlahka prepričate, da se trud izplača. V tem receptu boste našli vse potrebno za pripravo popolnih pierogov s krompirjevim nadevom, pa tudi nasvete, kako prilagoditi jed vašim okusom in domišljiji.

Sestavine za pierogi

Za testo:

  • 300 g gladke moke,
  • 1 jajce,
  • 120 ml tople vode,
  • 1 čajna žlička soli,
  • 2 žlici olja.

Za nadev:

  • 500 g krompirja,
  • 200 g skute (polnomastne ali polsuhe),
  • 1 čebula,
  • 2 žlici masla,
  • sol in poper po okusu.

Za postrežbo:

  • Kisla smetana
  • Pražena čebula ali ocvirki

Postopek priprave

V večjo skledo presejte moko in ji dodajte sol. Na sredini naredite jamico, kamor dodate jajce in olje. Postopoma dolivajte toplo vodo in začnite mešati. Ko se sestavine povežejo, testo prestavite na pomokano površino in ga gnetite približno 10 minut, dokler ne postane gladko in elastično. Testo zavijte v folijo za živila in pustite počivati vsaj 30 minut.

Medtem ko testo počiva, pripravite nadev. Krompir olupite, narežite na kose in skuhajte v slani vodi do mehkega. Kuhan krompir odcedite in ga pretlačite v gladek pire. Čebulo drobno sesekljajte in jo na maslu prepražite do zlato rjave barve. Prepraženo čebulo primešajte k krompirju, dodajte skuto, sol in poper. Vse skupaj dobro premešajte, da dobite enoten nadev.

Testo razvaljajte na debelino približno 2–3 mm in z modelčkom ali kozarcem izrežite kroge s premerom 7–8 cm. Na sredino vsakega kroga položite čajno žličko nadeva. Robove kroga rahlo navlažite z vodo, nato pa testo prepognite na polovico in robove dobro stisnite skupaj, da dobite značilno obliko polmeseca.

Pripravljene pieroge položite na pomokano površino. V večji lonec zavrite vodo, ki ste ji dodali ščepec soli. Pieroge kuhajte v vreli vodi, dokler ne priplavajo na površje, nato jih kuhajte še 2–3 minute.

Kuhane pieroge lahko postrežete takoj, prelite s stopljenim maslom in postrežene s kislo smetano. Za dodatno hrustljavost jih lahko na hitro popražite na maslu ali olju. Za vrhunec okusa jih okrasite s praženo čebulo ali ocvirki.

Nasveti za popolne pieroge

  • Nadev: Poleg krompirja in skute lahko uporabite tudi kislo zelje, meso, gobe ali sladke nadeve, kot sta borovnice ali jabolka.
  • Testo: Če testo postane lepljivo, ga dodatno pomokajte. Pri gnetenju pazite, da ni pretrdo, saj se bo težje oblikovalo.
  • Shranjevanje: Če pieroge ne želite pripraviti takoj, jih lahko zamrznete surove. Zamrznjene pieroge kuhajte brez odtajanja.

Pierogi so popolna izbira za družinska kosila ali posebne priložnosti. Njihova priprava je lahko tudi zabavna družinska aktivnost, saj pri oblikovanju lahko sodelujejo vsi člani družine. Priprava te tradicionalne jedi vam bo prinesla okusno doživetje in občutek domačnosti, ki ga prinašajo najboljše poljske jedi.

Dober tek oziroma, kot bi rekli Poljaki, smacznego!

Portal24; Foto: Pixabay/pasja100