Piratska stranka z ustavno pritožbo proti zakonu o volitvah

Sodišče [Foto: Freepik]

Piratska stranka z ustavno pritožbo proti zakonu o volitvah

Piratska stranka je v petek na Ustavno sodišče vložila pobudo za presojo ustavnosti zakona o volitvah v Državni zbor, ki regulira postopek zbiranja podpisov podpore za zunajparlamentarne stranke, da lahko te kandidirajo na volitvah, vključno z evropskimi volitvami.

Zakon zahteva, da morajo stranke, ki niso zastopane v parlamentu, pred vsakimi volitvami zbrati določeno število overjenih obrazcev podpore. Podpisi morajo biti overjeni pred uradnikom na upravni enoti, kar, kot navaja stranka, predstavlja logistični izziv. “To pomeni, da je vložitev kandidature stranke na neki način odvisna od uspešnosti delovanja upravne enote in razmer na terenu,” je izpostavil Jasmin Feratović, sekretar Piratske stranke.

Stranka je posebej kritična do dejstva, da zaradi trenutne stavke upravnih enot njihovi podporniki čakajo predolgo, da lahko oddajo svoj podpis. Dodatno oteževalno okoliščino predstavlja tudi to, da upravne enote ne omogočajo posebnih okenc za oddajo podpisov.

Pirati so se sprva obrnili na Upravno sodišče, vendar je bila njihova tožba zavrnjena. “V Piratski stranki zato menimo, da to krši našo pravico do kandidiranja na evropskih volitvah, torej pasivno volilno pravico,” je pojasnil Feratović. Po zavrnitvi na upravnem sodišču so se obrnili še na vrhovno sodišče, ki še obravnava njihovo pritožbo.

Piratska stranka zdaj išče pravno zadoščenje na Ustavnem sodišču, kjer pričakujejo, da bo presojeno, ali ministrstvo za javno upravo zakon pravilno interpretira in ali je takšna interpretacija v skladu z ustavo. Pričakujejo, da bo Ustavno sodišče ukazalo Državnemu zboru, da uredi omenjeno problematiko.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Freepik