Pirc Musar v New Yorku o ključnih izzivih sodobnega sveta

ByAna Koren

20. septembra, 2023 , , ,

Pirc Musar v New Yorku o ključnih izzivih sodobnega sveta

V New Yorku je ta teden potekalo 78. zasedanje Generalne skupščine Združenih narodov, kjer je med številnimi svetovnimi voditelji svoj govor imela tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. V svojem govoru je izpostavila štiri ključne teme, ki jih vidi kot pereče za mednarodno skupnost: podnebne spremembe, reformo Varnostnega sveta ZN, pasti digitalne dobe in (ne)enakost spolov.

Pirc Musar je uvodoma opozorila, da kljub tehnološkemu in demografskemu napredku še vedno ne uspemo zagotoviti človeškega dostojanstva vsem, še posebej najbolj ranljivim. Opozorila je na številne vojne, konflikte in trpljenje civilistov po svetu.

Ko je govorila o podnebnih spremembah, je poudarila nujnost spremembe miselnosti in opomnila na naravne nesreče, ki so nedavno prizadele Slovenijo. V kontekstu meddržavne solidarnosti je izpostavila potrebo po večjih vložkih v okoljsko trajnost in napovedala, da bo Slovenija povečala svoj prispevek v Zeleni podnebni sklad za 50 odstotkov.

Glede Varnostnega sveta ZN je predsednica izrazila zaskrbljenost zaradi trenutne razporeditve sedežev, saj meni, da ni pravična in reprezentativna. Izpostavila je tudi problematiko neomejene uporabe pravice veta s strani stalnih članic.

V digitalni dobi vidi težavo v družbenih medijih, ki pogosto namesto povezovanja povzročajo razkole med ljudmi, in v nevarnostih, ki jih prinaša umetna inteligenca. Izpostavila je potrebo po boljšem upravljanju z novimi tehnologijami in naslavljanju dezinformacij.

Na temo enakosti spolov je izpostavila družbeno marginalizacijo žensk in deklet. Slovenska predsednica je opozorila tudi na pomanjkanje žensk na visokih položajih v okviru Združenih narodov.

Na koncu govora je predsednica izpostavila potrebo po novem globalnem dogovoru. Dogovor bi temeljil na globalni solidarnosti, zaščiti narave in človekovega dostojanstva. Poudarila je, da mora tak dogovor biti nad posameznimi interesi in mora biti daljnosežen.

vir Foto: Urad PR Twitter Portal24