Pirina moka je podobna večnamenski, a ima veliko prednost

ByAna Koren

18. marca, 2023

Pirina moka je zelo podobna večnamenski, a ima eno veliko prednost

Če iščete hranljivo in okusno alternativo univerzalni pšenični moki, je lahko pirina moka prava sestavina za vas. Pira (Triticum spelta) je starodavno žito, ki izvira iz Azije, gojiti pa so jo začeli že 5000 let pred našim štetjem.

Je bližnji sorodnik današnje pšenice in ni primeren za ljudi z intoleranco na gluten, ima pa številne lastnosti. Danes se pirina moka tako vse pogosteje uporablja kot nadomestek navadne pšenične moke. Pridelana je brez genskih sprememb in uporabe pesticidov.

Kaj je pirina moka in kakšnega okusa je?

Pira je starodavna vrsta pšenice, ki se uporablja že tisočletja. Pirina moka je pridobljena z mletjem celih zrn, kar pomeni, da ohrani vse hranilne snovi in ​​vlaknine, ki jih najdemo v otrobih in kalčkih. Zaradi tega je bolj zdrava alternativa večnamenski moki. Toda pirina moka ne nudi le koristi za zdravje, ampak ima tudi edinstven profil okusa, ki jo loči od drugih vrst moke.

Kot pravi Roxana Jullapat, avtorica kuharske knjige Matična hrana, ima pira rahlo kiselkast pridih, ki ima okus po jogurtu s pridihom soli in železa. Zaradi tega profila okusa je pirina moka odlična sestavina za dodajanje globine in značaja različnim pekovskim izdelkom.

Prednosti pirine moke

Pirina moka je bolj zdrava alternativa standardni pšenični moki, saj vsebuje cela zrna, vključno s kalčki in otrobi. To pomeni, da ima višjo hranilno vrednost, več vlaknin, beljakovin in mineralov. Čeprav koristi niso pomembne, je uporaba pirine moke v vaši prehrani preprost način za povečanje dnevnega vnosa hranil.

Kako jo uporabljati?

Pirino moko lahko uporabite v različnih receptih, od sladkih do slanih, njen okus pa se dobro ujema z vrsto živil, vključno z borovnicami, breskvami, čokolado in oreščki. Pri pripravi večine tort in sladic se lahko uporabljav razmerju 1:1 in sicer kot neposreden nadomestek večnamenske pšenične moke.

Vendar boste pirino moko v receptih za kruh in pecivo morda morali zmešati z navadno pšenično moko, da boste dosegli pravo teksturo in da bo vaše testo dovolj vzhajalo. Pirina moka ima namreč manj glutena kot večnamenska moka. To pomeni, da ne bo toliko vzhajala, vendar bo še vedno nastalo nežno in zračno pecivo.

Pomembno je vedeti tudi, da pirina moka tekočino vpija počasneje kot standardna pšenična moka, zato je testo pred peko vedno dobro pustiti počivati ​​nekaj minut.

Če niste prepričani, kako v svojih receptih uporabiti pirino moko, lahko začnete tako, da majhno količino standardne moke zamenjate s pirino moko. To vam bo omogočilo eksperimentiranje z okusom in teksturo vaših pekovskih kreacij, ne da bi pri tem ogrozili rezultate. Za začetek poskusite z mešanico 25 odstotki pirine moke in 75 odstotki univerzalne moke.

Shranjevanje

Integralne vrste moke, vključno s pirino, lahko hitro postanejo žarke, saj še vedno vsebujejo zunanje plasti zrn. Da bo vaša pirina moka ostala sveža, jo hranite v nepredušni posodi v hladilniku ali zamrzovalniku. Tako boste okus in hranilne snovi ohranili dlje.

Pirina moka je vsestranska in hranljiva alternativa večnamenski pšenični moki, ki ponuja edinstven profil okusa, ki jo loči od drugih vrst moke. Medtem ko je večnamenska moka stalnica v številnih kuhinjah, je pirina moka bolj hranljiva in okusna možnost za pripravo vseh vrst sladic in pekovskih izdelkov.

Njen oreškast in rahlo kiselkast okus daje globino in značaj vašim pekovskim kreacijam, njegova hranilna vrednost pa je velik bonus. Uporablja se lahko v različnih receptih, od sladkih do slanih, in se dobro ujema z različnimi profili okusov. 

vir Foto: Wikimedia