Piščanec Kijev z masleno pomladno zelenjavo
Piščanec Kijev je že desetletja priljubljena Ukrajinska družinska hrana, a natančen izvor piščanca Kijev ostaja kulinarična skrivnost. Je pa res, da to kako je dober, ni skrivnost. Za pripravo jedi boste skupno potrebovali okoli dve uri. Iz navedenih količin sestavin boste dobili širi obroke. K piščancu Kijev se poda tudi kremni pire krompir. Mi prilagamo recept za pečen pire krompir s praženo čebulo.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 225 g nesoljenega zmehčanega masla
- 1 olupljeni in zdrobljeni strok česna
- 4 žlice sesekljanih listov svežega peteršilja
- olje za globoko cvrtje
- 4 kose piščančjih prsi brez kože
- 75 g moke
- 3 jajca
- 90 g drobtin
- sol in poper
Postopek priprave
V skledi zmešajte 175 g masla, vse razen enega stroka česna in polovico peteršilja. Po okusu začinite s soljo in sveže mletim črnim poprom.
Na čisto delovno površino položite list folije za živila. Na folijo za živila z žlico nanesite česnovo maslo, nato potegnite rob folije za živila na vrh masla in maslo oblikujte v rolico. Zavijte konce folije, da se zaprejo in mešanico masla in česna ohladite v hladilniku vsaj eno uro.
V globokem cvrtniku segrejte olje na 160C. Druga možnost je, da segrejete olje v globoki ponvi s težkim dnom, dokler drobtine ne zacvrčijo in postanejo zlato rjave, ko jih vržete v olje. Namesto olja lahko uporabite tudi prečiščeno maslo, saj je zaradi odpornosti na visoke temperature in blagega okusa popolno za peko in dušenje.
(Pozor: vroče olje je lahko nevarno. Ne puščajte brez nadzora.)
Medtem ko se olje segreva v vsak kos piščančjih prsi previdno zarežite globok žep.
Z ohlajenega česnovega masla odstranite folijo za živila in ga narežite na 1cm/½ široke rezine. Z rezinami masla nadevajte piščančja prsa (natlačite v prej zarezane žepke).
Na krožnik stresite moko. V skledi stepite jajca. Na drug krožnik stresite drobtine. Vsak kos piščančjih prsi najprej povaljajte v moki, nato pomočite v stepeno jajce in nato povaljajte v drobtinah. Meso naj bo popolnoma prekrito s panado.
V vroče olje previdno spustite piščanca Kijev, po dva naenkrat. Cvrite 8-10 minut oziroma dokler drobtine ne postanejo zlato-rjave in se piščanec speče.
(Če želite preveriti, ali je piščanec pečen, odstranite kos iz olja in jo na najdebelejšem delu prebodite z nabodalom; sok, ki priteče mora biti bister. Pazite, da piščanca ne preluknjate pregloboko, saj lahko pri tem steče tudi maslo).
Ko je piščanec Kijev pečen ga odložite na krožnik, obložen s kuhinjskim papirjem, da se odcedi in ostane topel. Ponovite postopek s preostalima dvema kosoma mesa.
Pečen pire krompir s korenjem in praženo čebulo
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 5 večjih krompirjev, olupljenih, narezanih
- 200 g korenja, narezanega na 1 cm velike kose
- 4 kose sesekljane mlade čebule
- 60g masla
- 150 g kisle smetane
- sol (po okusu)
- poper po okusu
- 40 g naribanega poltrdega sira
Postopek priprave:
Krompir in korenje skuhajte v vreli vodi v loncu z debelim dnom. Precedimo in preložimo v drugo posodo ter pretlačimo s kuhalnico.
V ponvi segrejte maslo in na njem prepražite čebulo do mehkega. Dodajte ga krompirju in korenju. Dodajte kislo smetano, sol in poper mešajte, dokler se vse ne poveže.
Prestavite v pomaščen model 33 x 23 cm in potresite s sirom. Pecite 30 do 40 minut na 180 stopinjah.
Piščanca Kijev postrezite na posteljici iz pire krompirja.
Dober tek!
Vir: BBC Foto: The World On a Platter