Piščanec Kijev z masleno pomladno zelenjavo

ByAna Koren

7. novembra, 2022
Piščanec Kijev z masleno pomladno zelenjavo

Piščanec Kijev je že desetletja priljubljena Ukrajinska družinska hrana, a natančen izvor piščanca Kijev ostaja kulinarična skrivnost. Je pa res, da to kako je dober, ni skrivnost. Za pripravo jedi boste skupno potrebovali okoli dve uri. Iz navedenih količin sestavin boste dobili širi obroke.

Sestavine, ki jih boste potrebovali: 
  • 225 g nesoljenega zmehčanega masla
  • 1 olupljeni in zdrobljeni strok česna
  • 4 žlice sesekljanih listov svežega petršilja
  • olje za globoko cvrtje
  • 4 kose piščančjih prsi brez kože
  • 75 g moke
  • 3 jajca
  • 90 g drobtin
  • 125 g fižola v stroku
  • 125 g graha
  • 4 mlade čebule
  • 125 g fižola v zrnju
  • 6 blanširanih strokov česna
  • sol in poper
Postopek priprave

V skledi zmešajte 175 g masla, vse razen enega stroka česna in polovico peteršilja. Po okusu začinite s soljo in sveže mletim črnim poprom.

Na čisto delovno površino položite list folije za živila. Na folijo za živila z žlico nanesite česnovo maslo, nato potegnite rob folije za živila na vrh masla in maslo oblikujte v rolico. Zavijte konce folije, da se zaprejo in mešanico masla in česna ohladite v hladilniku vsaj eno uro.

V globokem cvrtniku segrejte olje na 160C. Druga možnost je, da segrejete olje v globoki ponvi s težkim dnom, dokler drobtine ne zacvrčijo in postanejo zlato rjave, ko jih vržete v olje. Namesto olja lahko uporabite tudi prečiščeno maslo, saj je zaradi odpornosti na visoke temperature in blagega okusa popolno za peko in dušenje.

(Pozor: vroče olje je lahko nevarno. Ne puščajte brez nadzora.)

Medtem ko se olje segreva v vsak kos piščančjih prsi previdno zarežite globok žep.

Z ohlajenega česnovega masla odstranite folijo za živila in ga narežite na 1cm/½ široke rezine. Z rezinami masla nadevajte piščančja prsa (natlačite v prej zarezane žepke).

Na krožnik stresite moko. V skledi stepite jajca. Na drug krožnik stresite drobtine. Vsak kos piščančjih prsi najprej povaljajte v moki, nato pomočite v stepeno jajce in nato povaljajte v drobtinah. Meso naj bo popolnoma prekrito s panado.

V vroče olje previdno spustite piščanca Kijev, po dva naenkrat. Cvrite 8-10 minut oziroma dokler drobtine ne postanejo zlato-rjave in se piščanec speče.

(Če želite preveriti, ali je piščanec pečen, odstranite kos iz olja in jo na najdebelejšem delu prebodite z nabodalom; sok, ki priteče mora biti bister. Pazite, da piščanca ne preluknjate pregloboko, saj lahko pri tem steče tudi maslo).

Ko je piščanec Kijev pečen ga odložite na krožnik, obložen s kuhinjskim papirjem, da se odcedi in ostane topel. Ponovite postopek s preostalima dvema kosoma mesa.

Medtem v majhno ponev dajte stročji fižol, grah, mlado čebulo. Zalijte z 275 ml vode in zavrite. Pustite vreti 3-4 minute oziroma dokler se zelenjava ne zmehča. Dobro odcedite in vrnite zelenjavo v ponev.

V ponev dodajte preostalih 25 g masla, preostali peteršilj in stroke česna, če jih uporabljate, ter segrevajte, dokler se maslo ne stopi. Po okusu začinite s soljo in sveže mletim črnim poprom.

Piščanca Kijev postrezite na posteljici iz maslene zelenjave.

Dober tek!

Vir in foto: BBC