Pivovarna Laško Union odpustila 50 delavcev

Pivovarna Laško Union je v januarju zaključila prodajo blagovnih znamk brezalkoholnih pijač Sola in Zala slovenski družbi Nika Bev, katere lastnik je hrvaško podjetje Stanić Beverages. Po sklenitvi pogodbe se bo konec tega meseca zaključila licenčna proizvodnja omenjenih pijač na ljubljanski lokaciji pivovarne. Kljub temu pa bo Pivovarna Laško Union še naprej skrbela za distribucijo teh pijač v Sloveniji, poroča STA.

Odločitev o prodaji je vplivala tudi na zaposlene v oskrbni verigi, ki so bili povezani z blagovnima znamkama Sola in Zala. Pivovarna je to vprašanje obravnavala skrbno in v skladu s slovensko zakonodajo ter izdala odpovedi delovnega razmerja 50 zaposlenim. Po zaključku proizvodnje brezalkoholnih pijač bo na ljubljanski lokaciji Pivovarne Laško Union še naprej zaposlenih približno 170 delavcev.

Pivovarna je svojim odpuščenim delavcem ponudila druga delovna mesta v podjetju, v skladu s kolektivno pogodbo pa so prejeli tudi odpravnino. Poudarili so, da so vse odpravnine izplačane v skladu z veljavnimi delovnimi predpisi in davčno zakonodajo ter s podjetniško kolektivno pogodbo, ki velja za Pivovarno Laško Union.

Odpuščeni delavci so izrazili nezadovoljstvo, saj so bili ob izplačilu odpravnine obdavčeni, medtem ko bi bila odpravnina do višine desetih plač neobdavčena.

Pivovarna je sodelovala tudi z Zavodom RS za zaposlovanje in organizirala predstavitev osmih podjetij, ki so izrazila zanimanje za zaposlitev bivših sodelavcev pivovarne. V oktobru so ta podjetja že opravila razgovore s potencialnimi kandidati.

Pivovarna Laško Union bo še naprej ostala prisotna na svoji ljubljanski lokaciji in ima pripravljen triletni investicijski program v skupni višini več kot 30 milijonov evrov. Načrtujejo naložbe v veletrgovino Davidov hram ter nadaljnje naložbe v Pivovarno Laško, ki bo s tem postala ena večjih pivovarn Heinekena v regiji. Sedež pivovarne ostaja v Ljubljani.

vir; Foto: Zajem zaslona; Portal24