Plácido Domingo o povezavah s trgovino z ljudmi: “S tem nimam nič.”

ByAnja Kadič

25. avgusta, 2022 ,

Španski tenorist, ki bo konec avgusta nastopil tudi v Ljubljani, zanikal obtožbe argetinskega pravosodja. Povezujejo ga s kriminalno združbo v Buenos Airesu.

Plácido Domingo o povezavah s trgovino z ljudmi: “S tem nimam nič.”

Španski tenorist Plácido Domingo je zanikal obtožbe v Mehiki, ki ga povezujejo s kriminalno organizacijo. Organizacija naj bi delovala kot sekta. Med drugim je obtožena trgovine z ljudmi.

“Zelo mi je žal, da je šlo za skupino prijateljev, ki sem jih imel za glasbenike. Ob neki priložnosti smo se srečali, povabil sem jih k sodelovanju. A žal se to ni zgodilo. Ampak tako ali tako s tem seveda nimam nič,” je v izjavah, objavljenih v torek, dejal pevec.

Plácido Domingo je bil 19. avgusta v preiskavi argentinskega pravosodja označen kot “stranka” za spolne storitve. Storitve naj bi ponujala šola joge v Buenos Airesu, šlo naj bi za sekto z več kot 30-letno zgodovino.

V seriji prisluhov, ki jih je odredil sodnik Ariel Lijo, je slišati stranko. Glede na poizvedbe, naj bi šlo za Dominga. Moški se pogovarja z žensko in ji razloži, kako naj bi potekalo srečanje. Ženska kasneje komunicira z vodjo kulta in izve, da je s stranko, domnevno Domingo, že organizirala srečanje. Isti viri zagotavljajo, da gre za tenorjev glas, vendar pa opozarjajo, da je za kakršnekoli obtožbe še prezgodaj.

Plácido Domingo je imel dolgoletne odnose z vsaj tremi člani sekte: Susano Mendelievic, Mariano Kraus in Rubénom Gonzálezom. Februarja 1996 je tenorist zaključil nastop na Campo Argentino de Polo v Buenos Airesu z odlomkom iz opere Cartas Marcadas. Opero so napisali Mendielivic, Kraus in González. Ženski glas, ki je tisti večer spremljal Plácida Dominga, je bil glas nove sopranistke Verónice Loiácono, ki je zdaj na begu.

Pevec je bil eden od umetnikov, izpostavljenih v kampanji #MeToo. Obtožili so ga spolnega nadlegovanju v ZDA, ki jih je leta 2019 objavila agencija Associated Press. Številni njegovi nastopi v ZDA in Španiji so bili odpovedani. Obtožbe je zanikal. Vendar sta ameriški ceh glasbenih umetnikov in losangeleška opera ugotovila, da so pričevanja verodostojna. Tenorist se je neprimerno vedel.