Za prostovoljne gasilce, ki so gasili ognjene zublje po goriškem Krasu, je vlada obljubila in zagotovila denar. Pri izvedbi izplačil pa se je zataknilo.

Gasilska zveza je od začetka požara dobila skoraj pol milijona evrov donacij posameznikov in organizacij. Pred dnevi se je tudi vlada odločila, da bodo prostovoljni gasilci in drugi prostovoljci, ki so pomagali pri gašenju požara na Krasu, finančno nagrajeni. Težava je nastala, ker pristojne institucije še vedno ne vedo, kako bodo finančno nagrado ljudem, ki so pomagali v boju s požarom tudi izplačali.

Prostovoljci bodo od države dobili 63 evrov za 8 ur dela in  94,5 evra, če so delali dlje kot 8 ur. Premier Robert Golob je pretekli petek na Krasu dejal: “Šlo bo preko društev, da ne bo obdavčeno.”  A je z izjavo v zagato spravil pristojne institucije

Denar od države do gasilskih društev lahko pride. Neprofitna društva pa nagrad neposredno in zakonito ne morejo izplačevati.

TV Slovenija je Ministrstvo za javno upravo vprašala: Kako bodo rešili ta zaplet in kdaj bodo obljubljene nagrade izplačane?

Ministrstvo za javno upravo je odgovorilo: “Glede na to, da so aktivnosti na terenu še v polnem teku in je načrt za zaščito in reševanje še aktiviran, konkretnih korakov ta trenutek še ne moremo napovedati.” 

Gasilska zveza

Na Gasilski zvezi pravijo, da naj bi bilo v nekaj dneh znano celotno število upravičencev in delovnih ur prostovoljcev. Janko Cerkvenik, predsednik Gasilske zveze je pojasnil: “Posamezniki v društvih vnašajo podatke v našo spletno aplikacijo Vulkan. In na podlagi tega bomo točno vedeli, kdo je bil udeležen kot oseba.” 

Prostovoljni gasilci si bolj kot enkratno nadomestilo želijo dodatnih bonitet. Predvsem si želijo rednih povračil stroškov njihovim delodajalcem, ki jim omogočajo odhod na intervencije, tudi med delovnim časom. Cerkvenik je povedal: “Poglejte ta požar, ki se je zgodil na Gorenjskem. Mi smo oddali poročilo 4. maja, do danes še nobeden od delodajalcev ni dobil refundacije.” 

“Jaz to povračilo osebno gledam tako: če bo država naredila sistem, kako narediti olajšavo tudi za delodajalca … če gremo mi ven, se zavedamo, da se naredi primanjkljaj in da se ga bo moralo nekje nadomestiti,” je povedal Dušan Koširnik s PGD Trzin.

Država naj našim delodajalcem zaradi naše odsotnosti zagotoviti tudi davčne olajšave, pravi Koširnik, prostovoljni gasilec iz Trzina. PGD Trzin je zadnjih dneh šel na Kras pomagat kar petkrat.

Vir: RTV Slovenija Foto: Zajem zaslona