Po domače, ajngemahtec z zdrobovimi žličniki
Znamenita juha, ki zdravi prehlad, gripo ali mačka, prihaja iz Avstrije. Sestavljena je iz piščanca, zelenjave in mehkih zdrobovih žličnikov. Kuhajte ga vsaj eno uro, da dobite bogato, fino in hranljivo juho. Čas priprave je okoli dvajset minut, ajngemahtec se kuha vsaj eno uro, iz navedenih količin sestavin pa boste napolnili šest trebuščkov.
Sestavine, ki jih boste potrebovali
Aingemahtec
- 500 g piščanca za juho (krila, krače, želodci, srčki, hrbet)
- 200 g piščančjih prsi
- 2 korenčka
- 1 glavica čebule
- 200 g graha
- 1 koren peteršilja
- ½ korenine zelene
- ¼ glavice cvetače
- Sol, poper in ostale začimbe po okusu
- 1 žlica olja
Zdrobovi žličniki
- 1 jajce
- 4 žlice olja
- 8 žlic zdroba
- ¼ čajne žličke soli
Sesekljan peteršilj, za serviranje
Postopek priprave
Piščanca narežite na manjše kose. Čebulo očistite in drobno sesekljajte. Korenovke očistite in poljubno narežite na kose.
Segrejte večji lonec in dodajte olje. Na olju približno 5 minut pražite na drobno sesekljano čebulo. Dodajte piščanca in ga pražite, da enakomerno pobeli.
Dodajte korenje, peteršilj, zeleno in stebla cvetače. Dušite nekaj minut in zalijte z 1,5 l vode. Začinite po okusu. Na zmernem ognju kuhajte do vretja. Ko zavre, zmanjšate ogenj in v nepokriti posodi počasi kuhajte vsaj 45 minut.
Po 45 minutah dodajte cvetke cvetače in grah ter kuhajte še 20 minut. Med tem časom naredite maso za zdrobove žličnike.
Z vilicami stepite jajce in sol, dodajte olje in dobro premešajte. Dodajte zdrob in dobro premešajte, da se vse sestavine povežejo. Zmes pustite 10 minut, da se zgosti.
Pripravite dve žlici in ju potopite v juho. Z žlicama oblikujte žličnike in jih polagajte v juho. Kuhajte jih 5 minut.
Juho odstavite z ognja in postrezite s sesekljanim peteršiljem.
Dober tek!
Foto: iStock