(Foto: Reters)

Okužbe z opičjimi kozami so zabeležene že v več kot 20 državah. Njen zadnji izbruh pa je pripeljal do napačnih teorij, saj da so bili izbruhi načrtovani povzročil pa naj bi jih človek. Podobno kot pri COVID-19 je širjenje opičjih koz povzročilo tudi širjenje napačnih informacije o tem, kako in zakaj se je izbruh začel.

Organizacija Nuclear Threat Initiative je bila marca 2021 (NTI), osredotočena na zmanjševanje strateških groženj. Zato je ustvarila simulacijo izbruha patogena v svetu. Virus, ki so ga izbrali, so bile opičje koze. V simulaciji je teroristična skupina izdala njegovo spremenjeno različico iz laboratorija. Ta se je nato razširila po vsem svetu. Datum, ki so ga izbrali za izbruh, je bil 5. junij letos. Na ta datum pa so se zdaj oprli teoretiki zarot. Trdijo, da to ni simulacija ampak resničnost.  Širjenje lažnih teorij zarote na družbenih omrežjih pa je NTI prisililo k objavi izjave.

»Po nedavnem odkritju primerov opičjih koz v več državah se je NTI poročilo o vaji pojavilo na številnih družbenih medijih. V poročilu je navedeno, da je povezan izmišljeni scenarij vseboval izbruh opičjih koz z datumom začetka, ki približno sovpada z trenutnim izbruhom.” V izjavi pisalo še, da je “dejstvo, da več držav trenutno doživlja izbruh opičjih koz, zgolj naključje.”

Izid simulacije je pokazal, da v pripravljenosti držav na izbruh opičjih koz obstaja vrzel in da so potrebni odločnejši ukrepi mednarodne skupnosti. Simulacije grožnje pandemije so precej pogosta praksa. Pogosto se izvajajo za preverjanje, kako pripravljene so države na boj proti prihodnjim virusom. NTI je ponovil, da je bila njihova vaja ustvarjena “da bi pritegnili pozornost višjih svetovnih voditeljev na nujno potrebo po izboljšanju mednarodnih zmogljivosti za preprečevanje pandemije in odzivanje nanje.”

Velik del simulacije je izmišljen. Na primer, opičje koze so v simulaciji izpuščene iz laboratorija po napadu. Simulacija NTI se je vrtela tudi okoli izmišljene države z imenom Brinia. V nadaljevanju je NTI zavrnil trditve, da so opičje koze nova bolezen.  Ponovili so, da so prisotne v Afriki, v državah, kot je Nigerija, o uvoženih primerih pa poročajo v ZDA in Združenem kraljestvu.

Izbruh je še v zgodnji fazi, a strokovnjaki za nalezljive bolezni budno spremljajo najnovejšo cirkulacijo te okužbe. Svetovna zdravstvena organizacija je nedavne izbruhe, v torek opisala kot razmere, ki jih je mogoče zadrževati. Verjetnost hitrega povečanja okužb pa je na splošno precej nizka.

V sredo so okužbe z opičjimi kozami zabeležile še tri države. Združeni arabski emirati (ZAE) so postali prva zalivska država, ki je zabeležila primer. O okužbah poročata tudi  Češka in Slovenija.

Vir: Euronews

By A.K.

Komentar: