Po predsednici države se trendu podkastov pridružuje tudi vlada

ByA.K.

16. januarja, 2024 , ,
Vladni podkast Foto: UKOM

Po predsednici države se trendu podkastov pridružuje tudi vlada

Podkasti, priljubljena oblika avdio in video vsebin na spletu, se širijo tudi na politično prizorišče v Sloveniji. Po tem, ko je bivši predsednik republike Borut Pahor pred nekaj meseci začel svoj podkast, se je zdaj pridružila aktualna predsednica Nataša Pirc Musar, ki je ravno objavila prvo epizodo svojega lastnega podkasta. Skorajda istega dne pa je Urad za komuniciranje vlade (UKOM) napovedal, da bo tudi vlada začela objavljati svoj podkast, imenovan “GOVSI podkast.” Cilj vladnega podkasta bo širjenje transparentnosti vladnega delovanja.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je napovedala objavo prve epizode “Predsedničinega podkasta,” v katerem bo gostila pisateljico, filozofinjo in sociologinjo Renato Salecl. Poteza je sprožila različne reakcije, saj je nenavadno, da ima predsednik države svoj podkast. Nekateri so jo primerjali z nekdanjim predsednikom Borutom Pahorjem, ki že nekaj časa ustvarja svoje podkaste.

GOVSI podkast

Toda očitno podkasti postajajo priljubljeni tudi v političnih krogih. UKOM je najavil, da pripravlja prvi vladni podkast, imenovan “GOVSI podkast,” ki bo video podkast Vlade Republike Slovenije. Cilj tega projekta je razširiti načine obveščanja in komuniciranja z javnostjo ter povečati transparentnost vladnih aktivnosti. Vlada bo v svojem podkastu gostila ministre, državne sekretarje, druge vladne predstavnike in strokovnjake iz različnih področij. Ta oblika komuniciranja bo omogočala bolj neposreden stik z javnostjo in temeljitejše pojasnjevanje vladnih odločitev in politik.

Prva epizoda vladnega podkasta bo objavljena v petek, 19. januarja. Podkast bo gostil ministrico za zunanje zadeve Tanjo Fajon ter obrambnega ministra Marjana Šarca. S tem bodo obeležili 20. obletnico vstopa Slovenije v Evropsko unijo in v zvezo NATO in vstop Slovenije kot nestalne članice Varnostnega sveta Združenih narodov.

Voditelj prvega vladnega podkasta bo Boštjan Lajovic, ki je član službe za odnose z javnostjo na ministrstvu za infrastrukturo. Oba nova voditelja podkastov, tako Lajovic kot tudi Nataša Pirc Musar, imata bogate novinarske in voditeljske izkušnje, saj sta nekoč vodila osrednje informativne oddaje na Televiziji Slovenija in POP TV.

Podkaste bodo snemali v prostorih UKOM-a, produkcijo pa bo vodila ista ekipa. Vlada načrtuje objavo ene do dveh epizod na mesec. To je nov korak v smeri boljše povezanosti političnih voditeljev in državljanov ter večje odprtosti vladnega delovanja

vir; Foto: UKOM; Portal24