Po soočenju Trumpa in Bidna demokrati panično iščejo novega kandidata

Soočenje Trump Biden [Foto: Zajem zaslona]

Po soočenju Trumpa in Bidna demokrati panično iščejo novega kandidata

Vse, kar je moral narediti Joe Biden, je bilo ponoviti nastop svojega Državnega govora. Namesto tega je jecljal in se spotaknil. Manj kot pet mesecev do novembrskih predsedniških volitev se dogaja natanko tisto, česar so se demokrati najbolj bali – da bo Biden Donaldu Trumpu omogočil zmago na teh volitvah.

Alarmi za demokrate so se oglasili takoj, ko je Biden začel govoriti z živčno hripavim glasom. Nekaj minut po začetku razprave se je trudil vzpostaviti učinkovito obrambo stanja gospodarstva v svojem mandatu in se zmotil pri opisu ključnih zdravstvenih pobud, ki jih je postavil v središče svoje kandidature, z besedami, da “končno smo premagali Medicare” in napačno navedel, kako njegova administracija je zelo znižala ceno insulina.

Pri vprašanju Afganistana se je stisnil v kot in omenil kaotičen umik, ne da bi ga kdo vprašal. Večkrat je zamešal “milijon” in “milijarda” in se večino 90-minutne razprave znašel v defenzivi, piše Politico. In ko ni spregovoril, je zmrznjen obstal za govornico, odprtih ust, široko odprtih oči in dolgo časa ni utripal.

“Z Bidnom je konec, to moramo zdaj sprejeti”

Demokrati so več tednov upali, da bi Bidnov močan nastop v razpravi lahko ublažil skrbi glede njegove starosti. Zgodilo se je ravno nasprotno.

“Z Bidnom je konec, to moramo zdaj sprejeti,” je dejal Jay Surdukowski, odvetnik in demokratski aktivist iz New Hampshira, ki je leta 2016 sopredsedoval predsedniški kampanji nekdanjega guvernerja Marylanda Martina O’Malleyja v tej zvezni državi.

V besedilnih sporočilih za Politico so demokrati izrazili zmedo in zaskrbljenost, ko so gledali uvodne minute razprave. Nekdanji pomočnik Bele hiše in Bidenove kampanje je razpravo označil za “grozno” in dodal, da so se ves čas spraševali: “Kaj je pravkar rekel? To je noro.”

“Ni dobro,” je zapisal kalifornijski demokratski kongresnik Jared Huffman.

Politico se je o Bidnovem nastopu pogovarjal z ducatom demokratov, od katerih so nekateri ostali anonimni.

Iščejo novega kandidata

Demokrati so tako panični zaradi slabe uspešnosti predsednika Joeja Bidna, da aktivno razpravljajo o tem, kar je bilo nekoč nepredstavljivo – o iskanju novega predsedniškega kandidata.

Trije strategi, ki so blizu morebitnim demokratskim predsedniškim kandidatom, pravijo, da so bili ves čas razprave bombardirani z besedilnimi sporočili. Eden od svetovalcev je dejal, da so prejeli pozive, naj njihov kandidat nastopi kot alternativa Bidnu.

Drugi svetovalec je dejal, da so “od ključnih demokratskih donatorjev prišla sporočila o katastrofi in da mora stranka nekaj storiti,” vendar je priznal, da “nič ni mogoče storiti, razen če Biden odstopi.”

Nekateri so kljub vsemu še vedno z Bidnom

Najmanj dva potencialna demokratska kandidata za predsedniške volitve leta 2028 – guverner Illinoisa JB Pritzker in guverner Kalifornije Gavin Newsom – sta dejala, da stojita ob strani Bidnu tudi po njegovem nastopu.

Newsom je na vprašanje novinarjev, ali naj Biden odstopi, dejal, da je takšno govorjenje nekoristno in nepotrebno: “Ne obrneš hrbta po eni predstavi. Nobena stranka tega ne počne.”

Bidnovi pomočniki so hitro branili predsednikov nastop. Najprej so rekli, da je prehlajen (in da je negativen na covid-19). Nato so vztrajali, da si je Trump naredil medvedjo uslugo, ko je užalil Bidnovo predsedniško uspešnost.

Biden je bil videti boljši, ko se je razprava nadaljevala, na neki točki je izkoristil Trumpove pripombe o padlih ameriških vojakih kot “naivnih in poražencih”, da bi svojega predhodnika prikazal kot “naivnega” in “poraženca”. V New Yorku je spregovoril tudi o Trumpovi kazenski obsodbi.

“Edina oseba tukaj, ki je obsojen zločinec, je moški, ki ga trenutno gledam,” je dejal Biden.

Prvi vtis je pomemben

A prvi vtis je pomemben – predvsem za volivce, ki so se šele vključili v volitve in bodo prvo razpravo spremljali v odstotku večjem deležu kot drugo, ki je na sporedu septembra. In namesto da bi dajal ton za naslednjo fazo predsedniške kampanje, je Bidnova nestabilna uspešnost med demokrati znova vzbudila strahove, da 81-letnik, čigar duševna ostrina in fizična pripravljenost sta glavna razloga, zaradi katerih volivci skrbijo glede morebitnega drugega mandata, morda ne bo vzdržal kampanje do novembra.

“Čas je za odprto konvencijo,” je zapisal eden od vidnih operativcev.

Bidnovi pomočniki so skušali doseči, da se razprava konča v njegovo korist – zahtevali so, da se začne zgodaj in poteka brez občinstva. In predsednik je delno pristal na razpravo, da bi pomiril demokratske strahove glede tega, ali bi lahko novembra zmagal.

Po tem njegovega slabega nastopa niso poskušali prikriti, temveč so skušali poudariti, da je Trump še vedno grožnja ameriškim interesom doma in v tujini.

“Biden ni televizijski šovman, ampak vlečni konj”

“To je bil neuspešen začetek, to je očitno vsem. O tem ne bom razpravljala,” je uro po koncu razprave za CNN povedala podpredsednica ZDA Kamala Harris. “Govorim o volitvah v novembru. Govorim o enih najpomembnejših volitev v našem življenju. In ali želimo iti novembra po poti, ki vodi v uničenje ameriške demokracije?”

Medtem ko so nekateri demokrati hitro zavrnili Bidnove napačne korake, je demokratska kongresnica Haley Stevens iz Michigana dejala, da “ni televizijski šovman, ampak vlečni konj”. Zdi se, da se je dojemanje volitev dramatično spremenilo.

“Moja naloga je, da sem poštena. Joe Biden je moral nocoj narediti eno stvar. In tega ni storil,” je dejala nekdanja demokratska senatorka iz Missourija Claire McCaskill. “Moral je narediti samo eno stvar – prepričati Ameriko, da je kos službi pri svojih letih. In tega mu nocoj ni uspelo.”

Nekateri demokrati so že odkrito povedali, da bi moral Biden končati kampanjo. Eden glavnih demokratskih donatorjev in podpornikov Bidna je preprosto rekel: “Biden mora odstopiti. O tem ni dvoma.” Bidnovo predstavo je opisal kot “najslabšo v zgodovini” in dejal, da je tako “slaba, da nihče ne bo pozoren na Trumpove laži”.

Nemiri in pozivi znotraj stranke

Nemiri in pozivi znotraj stranke, čeprav verjetno ne bodo privedli do sprememb, odražajo velik preobrat v kampanji. Tudi dosedanji predsedniki so imeli tradicionalno slabše rezultate na prvih razpravah – preobremenjeni z delovnimi zahtevami se pogosto niso mogli resneje posvetiti pripravam. Toda četrtkova razprava je bila edinstvena, ker je potrdila vnaprejšnje predstave mnogih volivcev o Bidnu kot neustreznem kandidatu.

“Naše edino upanje je, da Biden odstopi, skliče nujno konvencijo ali umre,” je dejal eden od demokratskih svetovalcev. “Sicer smo prekleto mrtvi.”

Bidnova kampanja je zavračala kritike predsednika, pri čemer ga je en svetovalec označil za “edino osebo, ki je kdaj premagala Donalda Trumpa”. “In spet ga bo premagal. Donald Trump Američanom ni dal razloga, da bi glasovali zanj. Američani so z Joejem Bidnom.”

V razpravi se je Biden včasih trudil artikulirati močne argumente o najpomembnejših točkah svoje kampanje, zmotil se je pri predstavitvi svoje agende zdravstvenega varstva in ni bil prepričljiv v svoji podpori pravici do splava.

“Podpiram razsodbo Roe proti Wadu. Imate tri trimesečja. Prvo med žensko in zdravnikom. Drugo med zdravnikom in urgenco. In tretje med zdravnikom … to je med žensko in državo,” je rekel Biden.

Trumpova taktika in napake

Tudi Trump je zavlačeval in delal napake. Hčerko nekdanje predsednice predstavniškega doma Nancy Pelosi, ustvarjalko dokumentarnih filmov, je imenoval “fil-i-maker” namesto “filmmaker”. Demokrate je obtožil, da želijo “vzeti življenje” otroku “po rojstvu”. V času svojega predsedovanja je preveč poudarjal gospodarsko moč ZDA.

Ponovil je svojo obrambo nemirov 6. januarja, pri čemer je dolgo tarnal proti obsodbam stotin Trumpovih privržencev, ki so vdrli na Kapitol, da bi razveljavili volitve leta 2020. Večkrat so ga vprašali, ali bi sprejel rezultate volitev ne glede na zmagovalca, a Trump ni želel dati jasnega odgovora. Na koncu je dejal, da bo to storil le, “če bodo volitve poštene in svobodne”.

Toda Trump je večinoma storil to, kar so ga republikanci prosili: pokazal je kanček zadržanosti in hkrati izpostavil Bidnove slabosti. Nekdanji predsednik, ki Bidna na vsakem koraku rad označi za “zaspanega” in “zlomljenega”, je čakal celih 20 minut, da je opozoril na majavo predstavo tekmeca.

“Resnično ne vem, kaj je rekel na koncu tega stavka,” je dejal Trump, potem ko je Biden jecljal v odgovoru na vprašanje o priseljevanju: “Mislim, da tudi sam ne ne ve, kaj je rekel.”

“Biden ni izpolnil niti najmanjših pričakovanj”

In v razmeroma mirni razpravi Biden ni izpolnil niti najmanjših pričakovanj.

“Zdi se, da si je Biden vzel nekaj minut, da se ogreje,” je dejal veteran demokratskih operativcev. “Močno potrebuje čaj. Mogoče viski.” Drugi je predlagal, naj Biden vzame pastile za grlo.

Tako Biden kot Trump, ki je le tri leta mlajši od sedanjega predsednika, sta se proti koncu razprave soočila z vprašanji o njuni upravičenosti do nadaljnjih štirih let na položaju.

Biden je med kašljanjem pozval volivce, naj ocenijo njegovo usposobljenost na podlagi njegovih dosežkov, in napadel Trumpa kot “tri leta mlajšega in veliko manj kompetentnega”.

“Poglejte moje rezultate. Poglejte, kaj sem dosegel,” je dejal Biden in ponovil besedo, ki jo pogosto uporablja v kampanji.

Trump je nato ponudil argumente za svojo telesno pripravljenost, pri čemer je trdil, da je “opravil” več kognitivnih testov in pokazal na turnirje v golfu, ki jih je zmagal na lastnem igrišču, kot dokaz svoje fizične vzdržljivosti.

Razprava se je hitro sprevrgla v igro nadvlade. “Z veseljem bom igral golf, če boš nosil svojo torbo,” je v nekem trenutku odvrnil Biden. A takrat so bila mnenja mnogih gledalcev verjetno že zdavnaj utrjena.

Fergus Cullen, nekdanji predsednik republikanske stranke New Hampshire in Trumpov nasprotnik, ki razmišlja o glasovanju za Bidna, je opozoril, da bodo morali demokrati razmisliti o svojih možnostih, če bo predsednik prestavil četrtek.

“Zdaj gre le še na slabše, in to hitro”

Po razpravi je Cullen dejal: “Vsakdo, ki je opazoval svojega starša, kako se stara, slaboten in se slabo zaveda, kaj vidi, ve, da zdaj postaja le še slabše in to hitro.”

“Nihče ni pričakoval mojstrskega nastopa Joeja Bidna, a tudi nihče ni pričakoval tako slabe izdaje. Bil je slab pri sporočilu, slab pri vsebini, slab pri protiudarcih, slab pri predstavitvi, slab pri ne- Edina svetla točka zanj v tej razpravi je, da se je to zgodilo junija,” je sklenil svetovalec najvišjih demokratov.

Perspektive za prihodnost

Četrtkova razprava je odprla vrata številnim vprašanjem o prihodnosti demokratske stranke in o tem, ali je Biden prava izbira za drugi mandat. Čeprav je Bidnova administracija dosegla nekaj pomembnih uspehov, je zdaj jasno, da mora predsednik izboljšati svojo javno podobo in prepričati volivce, da je še vedno sposoben učinkovito voditi državo.

Napake in nespretnosti v razpravi so vzbudile resne skrbi med demokrati, ki se zdaj soočajo z izzivom, kako naprej. Stranka mora najti način, kako prepričati volivce, da so Bidenove izkušnje in dosežki dovolj, da si zasluži še en mandat, ali pa poiskati novo vodstvo, ki bo lahko stopilo v ospredje in vodilo stranko do zmage novembra.

Demokrati so zdaj pred težko nalogo – uskladiti se morajo in najti najboljšo možno strategijo za prihajajoče volitve. Bidenova ekipa bo morala delati še bolj intenzivno, da bi popravila škodo, povzročeno v četrtkovi razpravi, in dokazati, da je predsednik še vedno sposoben voditi državo.

S tem pa se odpira novo poglavje v politični zgodbi ZDA, kjer bosta tako Biden kot Trump morala dokazati svojo vrednost in sposobnost voditi državo v naslednjih štirih letih

[Vir: Politico]; Portal24; Foto: Zajem zaslona