Po srečanju Bidna in Xija napredek v odnosih med ZDA in Kitajsko

ByAna Koren

16. novembra, 2023 , , ,
Srečanje Biden XI [Foto: POTUS Biden, X]Srečanje Biden XI [Foto: POTUS Biden, X]

Po srečanju Bidna in Xija napredek v odnosih med ZDA in Kitajsko

Ameriški predsednik Joe Biden in kitajski voditelj Xi Jinping sta se odločila za pomemben korak k izboljšanju diplomatskih odnosov med Združenimi državami in Kitajsko. Na srečanju, ki se je odvijalo južno od San Francisca, sta sprejela več ključnih odločitev, ki kažejo na napredek v njihovih odnosih, ki so se poslabšali v zadnjem letu.

Najprej sta se dogovorila za odprtje predsedniške odprte telefonske linije, kar bo omogočilo neposredno komunikacijo med voditeljema. To je pomemben korak k bolj odprtemu dialogu med državama, saj bo omogočil hitro reševanje vprašanj in preprečevanje nesporazumov.

Poleg tega sta se Biden in Xi strinjala, da bosta obnovila komunikacijo med vojaki obeh držav. Kitajska je prekinila te stike po obisku tedanje predsednice predstavniškega doma Nancy Pelosi na Tajvanu avgusta 2022. Obnova vojaške komunikacije je ključnega pomena za preprečevanje morebitnih incidentov in spopadov med vojskama.

Boj proti proizvodnji fentanila

Posebno pozornost sta voditelja namenila tudi boju proti proizvodnji in širjenju fentanila, močno nevarne droge, ki povzroča prevelike odmerke in smrti v ZDA. Kitajska se je zavezala, da bo ustavila izvoz izdelkov, povezanih s proizvodnjo fentanila, in s tem prispevala k reševanju te resne krize v ZDA. Biden je izrazil svoje priznanje Xiju za njegovo “zavezanost” tej zadevi.

Kljub temu pa ostajajo velike razlike med državama, zlasti v zvezi s Tajvanom. Kitajska še vedno vztraja, da je Tajvan njeno ozemlje, medtem ko ZDA podpirajo tajvansko neodvisnost in demokratično volilno proces. Na srečanju sta voditelja izrazila svoja stališča, pri čemer je Biden poudaril potrebo po miru in stabilnosti v Tajvanskem ožini.

Skupaj z zavezami glede fentanila sta Biden in Xi tudi dogovorila, da bosta zbrala strokovnjake, ki bodo razpravljali o tveganjih in izzivih umetne inteligence.

Kljub preostalim razlikam in izzivom, ki jih bodo morali premagati, je to srečanje predstavljalo pomemben korak k izboljšanju odnosov med ZDA in Kitajsko. Voditelja sta pokazala voljo za sodelovanje in reševanje skupnih izzivov, kar je pozitiven znak za prihodnost njunih odnosov.

vir

Foto: Joe Biden_POTUS X

Portal24