Po Tajvanu pustoši tajfun Haikui

Tajvan se je soočil z razdejanjem, saj je tajfun Haikui prizadel otok z obilnim deževjem in uničujočim vetrom, ki je povzročil številne posledice. Po zadnjih poročilih oblasti so najmanj 226.000 gospodinjstev ostala brez elektrike, medtem ko je veliko prebivalcev utrpelo poškodbe.

Tajvanske oblasti so sporočile, da je tajfun Haikui v ponedeljek zgodaj prešel južni del Tajvana in vstopil v Tajvansko ožino. Tajfun je svojo nadaljeval pot proti južnim delom Kitajske. Močan veter je v vzhodnem in južnem delu Tajvana podiral drevesa, kar je motilo oskrbo z elektriko. Najvišje moči vetra so dosegle okoli 150 kilometrov na uro, s sunki do okoli 190 km/h. Poleg tega je neurje povzročilo tudi zemeljske plazove in poplave.

Notranji minister Lin Yu-chang, ki vodi tajvanski osrednji operativni center za nujne primere (CEOC), je prebivalce pozval, naj ostaneta pozorna na morebitne katastrofalne poplave, še posebej na gorskih območjih, kjer je močno deževalo v zadnjih štirih dneh.

Po podatkih CEOC je bilo v prometnih nesrečah poškodovanih najmanj 78 ljudi, vključno z vozniki skuterjev in avtomobilov, ki so jih prizadela podrta drevesa. Evakuiranih je bilo približno 8000 prebivalcev. 1916 ljudi je zatočišče našlo v javnih zavetiščih.

Nevihta Haikui bo še naprej vplivala na vremenske razmere v Tajvanu do zgodnjega torka, ko pričakujejo, da bo CEOC lahko preklical opozorilo pred tajfunom. Otok si prizadeva za obnovitev in sooča se z obsežnimi popravili zaradi razdejanja, ki ga je povzročil tajfun Haikui.

vir Foto: AFP Portal24