Po tridesetih letih se je premaknil največji ledenik na svetu A23a

ByA.K.

25. novembra, 2023
Ledenik A23a Foto: Evropska unija/Copernicus SentinLedenik A23a Foto: Evropska unija/Copernicus Sentin

Po 30-ih letih se je premaknil največji ledenik na svetu A23a

Največji ledenik na svetu, imenovan A23a, je končno zapustil oceansko dno antarktičnih voda, potem ko je bil trideset let zasidran v Weddellovem morju Južnega oceana. A23a se je prvotno odtrgal od obale Antarktike leta 1986 in se hitro zasidral v morju. Postal je ledeni otok s površino skoraj 4000 kvadratnih kilometrov, kar je skoraj dvakrat večje od širšega območja Londona. V zadnjem letu je ledenik presenetil svet s svojim hitrim plavanjem in je zdaj že skoraj popolnoma zapustil vode Antarktike.

A23a je impresiven ne le zaradi svoje velikosti, temveč tudi zaradi svoje debeline, ki znaša približno 400 metrov. Za primerjavo, najvišji nebotičnik v Evropi, London Shard, je visok le 310 metrov.

Ta mogočen ledenik je bil nekoč del ledene gmote, ki se je odlomila od Filchnerjeve ledene pregrade na beli celini. V preteklosti je bila to območje dom sovjetske raziskovalne postaje, ki je bila nato zapuščena. Znanstveniki so premik A23a pojasnili s tem, da je pač “prišel njegov čas.”

Dr. Andrew Fleming z britanskega antarktičnega inštituta je pojasnil: “Od leta 1986 je bil pritrjen na oceansko dno, a se je sčasoma dovolj skrčil, da je oslabel in se začel premikati. Prvo gibanje so zabeležili leta 2020.” Pot A23a zdaj sledi vetrovom in morskim tokovom ter poteka vzdolž severne konice Antarktičnega polotoka.

Tradicionalno so ledene gore poimenovane glede na antarktični kvadrant, v katerem so bile prvič opazovane, nato pa dobijo zaporedno številko in črko, če se zlomijo. Premik A23a je zagotovo opozoril na spremembe v antarktičnem okolju in vzbudil zanimanje znanstvene skupnosti ter opomnil na nujnost preučevanja vpliva podnebnih sprememb na ledene formacije.

vir; Foto: Ledenik A23a Foto: Evropska unija/Copernicus Sentin; Portal24