Podjetniki iz Raven na Koroškem vložili pobudo za presojo ustavnosti cen toplotnega ogrevanja

ByA.K.

26. januarja, 2024 ,
Foto: Freepik

Podjetniki iz Raven na Koroškem vložili pobudo za presojo ustavnosti cen toplotnega ogrevanja

Protesti zaradi visokih cen ogrevanja, niso ostali omejeni na Velenje. Na visoke zneske na položnicah za ogrevanje se je zdaj odzvala tudi skupina podjetnikov iz Raven na Koroškem. Na Ustavno sodišče so vložili pobudo za presojo ustavnosti vladne uredbe o oblikovanju cen toplote iz daljinskega ogrevanja. Pomembno je, da ta uredba ni veljala za male poslovne odjemalce. Posledica slednjega pa je drastično povečanje variabilnega dela cene toplote, ki so skoraj 400-odstotno višje.

Med podjetniki, ki so se pritoževali nad nerazumnimi stroški ogrevanja, je tudi samostojna podjetnica Mateja Lorenci iz Raven na Koroškem. Lorenci najema 35 kvadratnih metrov velik poslovni prostor za svojo trgovino za male živali Zoo žur. Kljub temu, da večino prostora ogreva s klimatsko napravo, in da je radiator odprt le v straniščnih prostorih, je bila decembra 2022 soočena s položnico v višini 350 evrov. Znesek je bil za Lorenci nepričakovan in finančno obremenjujoč.

Podobne težave so imeli tudi drugi podjetniki v občini Ravne na Koroškem. “Podjetje Inter diskont je decembra 2022 za ogrevanje 600 kvadratnih metrov ob porabi 10 megavatnih ur plačalo dobrih 813 evrov, ob manjši porabi je strošek januarja lani znašal slabih 2.400 evrov. Cvetličarno Tinkara je daljinsko ogrevanje decembra 2022 stalo 84,87 evra, januarja lani ob manjši porabi 310,32 evra. Kakšni so bili stroški ogrevanja v podjetju Infosys? Decembra 2022 251,15 evra, lanskega januarja 720,57 evra,” navaja N1.

Vsem omenjenim podjetjem je skupno, da so v občini Ravne na Koroškem, kjer so cene ogrevanja med najvišjimi v Sloveniji, povezani pa so z daljinskim ogrevanjem, ki ga zagotavlja družba Petrol na podlagi koncesijske pogodbe z občino do leta 2032.

Arogantni odziv Petrola

Podjetniki so izrazili svoje nezadovoljstvo nad dvigom cen s strani Petrola in občine ter menijo, da so jih obravnavali z aroganco. Petrol je pojasnil, da so dvignili variabilni del cene toplote s 1. januarjem 2023 zaradi visokih tržnih cen zemeljskega plina, elektrike in emisijskih kuponov. Poudarjajo, da sledijo zakonskim zahtevam za zanesljivo oskrbo s toploto in zato energente kupujejo vnaprej.

Vlada je nato januarja lani posegla v cene 18 sistemov daljinskega ogrevanja za gospodinjske odjemalce, zaradi nenadzorovano naraščajočih cen toplote iz nekaterih sistemov daljinskega ogrevanja. Vendar pa regulacija ni zajela malih poslovnih odjemalcev, kot so podjetja, o katerih je govora, kar je sprožilo val nezadovoljstva med podjetniki.

Osem podjetij iz občine Ravne na Koroškem je v sredo vložilo pobudo za presojo ustavnosti vladne uredbe o oblikovanju cen toplote iz daljinskega ogrevanja na ustavno sodišče. Podjetniki trdijo, da so se znašli v nekonkurenčnem položaju. Prisiljeni so namreč plačevati visoke cene toplote, hkrati pa nimajo možnosti izbire ugodnejšega načina ogrevanja.

Pat položaj

Ivan Backović, direktor šiviljskega podjetja Bokadent in občinski svetnik Gibanja Svoboda Prevalje: “To je totalni pat položaj. Posledice slabe poslovne odločitve Petrola zdaj nosimo mi. To je nesprejemljivo. Smo mali poslovni odjemalci, torej večinoma samostojni podjetniki, in tak strošek za nas pomeni, da si moramo zaradi enormnih zneskov jemati od svojega deleža, od plače. Dolgoročno je to lahko pogubno.”

Podjetniki so se najprej obrnili na Petrol, vendar so naleteli na gluha ušesa in so jih odpravili z aroganco. Nekateri so se odločili, da položnic enostavno ne bodo plačali, vendar so bili nato odpeti s sistema, saj si niso mogli privoščiti visokih sodnih stroškov in stroškov izvršbe.

Zato so se odločili, da bodo poskušali rešiti svojo situacijo preko ustavnega sodišča. V pobudi za presojo ustavnosti so izrazili prepričanje, da je država kršila načelo enakosti pred zakonom in zanemarila njihove pravice. Če bo uredba razglašena za neustavno, pričakujejo povračilo domnevno preplačanega zneska za lansko leto.

Občina, ki jo vodi župan Tomaž Rožen, pozdravlja potezo podjetij in meni, da je pravna pot najustreznejša rešitev. Tudi občina je bila namreč prizadeta zaradi nesorazmernega dviga cen toplotne energije, saj so na daljinsko ogrevanje priključeni številni javni zavodi, kar je močno obremenilo občinski proračun. Na primer, ogrevanje knjižnice je občino stalo več kot 77.000 evrov brez DDV, kar je bilo več kot dvakrat več kot leto prej.

vir; Foto: Freepik; Portal24