Podnebne laži: Kako so naftni velikani zavajali svet

Foto: Pixabay

Podnebne laži: Kako so naftni velikani zavajali svet

Ameriški demokrati so objavili poročilo, ki razkriva, kako so velike naftne družbe, kot so ExxonMobil in Chevron, zavajale javnost glede svojega stališča o podnebnih spremembah. Poročilo je objavil nadzorni odbor predstavniškega doma v Združenih državah, ki ga vodijo demokrati, razkriva pa dvojno igro industrije fosilnih goriv.

Demokratski predstavnik Jamie Raskin in senatni kolega Sheldon Whitehouse, soavtorja poročila, sta poudarila, da so naftne družbe in njihove industrijske trgovske skupine dolgo vodile kampanje, namenjene branjenju svojih interesov na škodo okolja. Poročilo navaja, da so te družbe zasebno priznale svoja prizadevanja za zmanjšanje pomena nevarnosti sežiganja fosilnih goriv, medtem ko so javno nasprotovale temu.

Poročilo, ki temelji na dokumentiranih dokazih, zajema desetletja starih analiz znanstvenikov, ki opozarjajo na podnebne spremembe. Ugotovljeno je bilo, da so bila ta opozorila ignorirana v korist komunikacij, ki so ustvarjale dvom o podnebni znanosti. Kljub naraščajočemu znanstvenemu soglasju o podnebnih spremembah, so naftna podjetja vztrajala pri zanikanju podnebne znanosti in širjenju dezinformacij.

Metode zavajanja javnosti

Poročilo dodatno razkriva, kako so naftne družbe uporabljale zmedene in zavajajoče narative, vključno z javno podporo tehnologiji zajemanja ogljika, ki so jo zasebno označili za predrago brez obsežne vladne podpore. Ameriški naftni inštitut (API) in druge velike naftne družbe so bili tarča obtožb, saj so kljub javnim obljubam podpore mednarodnim podnebnim prizadevanjem, za zaprtimi vrati priznavali, da ta prizadevanja niso združljiva z njihovimi načrti.

Poročilo opozarja, da je industrija fosilnih goriv desetletja vedela za gospodarsko in podnebno škodo svojih izdelkov. Kljub temu je zavajala javnost, da bi še naprej pridobivala več kot 600 milijard dolarjev subvencij letno, medtem ko je dosegala rekordne dobičke.

Dokumenti, ki so temelj poročila, izvirajo iz preiskave, ki jo je leta 2021 sprožil nadzorni odbor predstavniškega doma. Ta preiskava se je prekinila, ko so republikanci leta 2022 prevzeli nadzor nad zbornico. Med dokumenti so informacije od naftnih družb kot so Exxon, Shell, BP in Chevron, pa tudi od lobističnih organizacij API in ameriške gospodarske zbornice. Našteto je zgodilo le nekaj tednov pred podpisom Pariškega podnebnega sporazuma 30. novembra 2015, kar dodaja težo obtožbam, da naftne družbe niso delovale v dobri veri glede svojih zavez k zmanjševanju podnebnih sprememb.

Desetletje zavedanja nevarnosti

Tistega leta so novinarji Inside Climate News in Los Angeles Timesa razkrili, da se je Exxon že desetletja zavedal nevarnosti, a je to vednost skrival pred javnostjo. Kljub temu je Exxon te trditve javno zavrnil in jih označil za “netočne in namerno zavajajoče”.

Ko je bil leta 2021 izvršni direktor Exxona, Darren Woods, zaslišan s strani nadzornega odbora predstavniškega doma, je zatrdil, da “ne strinja, da obstaja nedoslednost” med javnimi izjavami podjetja in tistim, kar so njihovi znanstveniki zasebno opozarjali. Vendar interne komunikacije kažejo drugače. E-poštno sporočilo iz decembra 2015 od Exxona svetovalke za komunikacije Pamela Kevelson je razkrilo, da podjetje ni “izpodbijalo večine tega, kar poročajo te zgodbe”.

Cilj: “Ničelne emisije”

Podobno je BP februarja 2020 objavil načrte, da bo do leta 2050 ali prej postalo podjetje z ničelnimi neto emisijami, kot del svoje misije, da “pomaga svetu doseči neto ničelno emisijo”. Vendar so zasebna e-poštna sporočila, ki jih je objavila komisija, pokazala, da so najvišji šefi nekaj mesecev prej priznali, da dvomijo, da bi bil ta cilj dosegljiv. Prav tako je leta 2019 BP javno nasprotoval načrtu nekdanjega predsednika Trumpa za razveljavitev uredbe o emisijah metana iz obdobja Obame, medtem ko je izvršni direktor v zasebnem sporočilu dejal, da je predlog “usklajen z našim razmišljanjem”.

Shell je leta 2016 zavezo, da bo do leta 2050 dosegel ničelne neto emisije, preklical dve leti kasneje, ko je vodja zunanjih odnosov podjetja izrazil dvom, da je cilj dosegljiv, in predlagal, da bi lahko trajalo do leta 2060 ali 2070. Poleg tega je odbor ugotovil, da je Shell v interni predstavitvi leta 2020 o odobrenih sporočilih o neto ničelnih emisijah naročil lobistom in zaposlenim, naj ne govorijo, da je neto ničelna emisija “Cilj Shell-a”.

Sožitje med javnimi obljubami in zasebnimi priznanji

Ugotovitve nakazujejo, da si podjetja, ki uporabljajo fosilna goriva, že dolgo prizadevajo prikazati plin kot podnebju prijazno gorivo, hkrati pa za zaprtimi vrati priznavajo, da njegova uporaba ni združljiva z mednarodnimi podnebnimi cilji. Sožitje med javnimi obljubami in zasebnimi priznanji je privedlo do številnih tožb proti industriji. Mesto Chicago, okrožje Bucks v Pensilvaniji, Portoriko in indijansko pleme Shoalwater Bay so vložili tožbe proti velikim naftnim družbam, kot dokaz pa so navedli dokumente, ki jih je pred sodnim pozivom razkril nadzorni odbor predstavniškega doma.

Richard Wiles, predsednik Centra za podnebno integriteto, je poudaril pomen teh razkritij: “To je najpomembnejša stvar, ki jo kongres trenutno počne glede podnebnih sprememb.” Ta zgodba o dvojni igri velikih naftnih družb še enkrat poudarja potrebo po transparentnosti in odgovornosti v industriji, ki ima ključno vlogo pri oblikovanju naše skupne prihodnosti.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Pixabay