Podnebne spremembe opustošile evropske vinograde

Foto: Pexels

Podnebne spremembe opustošile evropske vinograde

Novi podatki kažejo, da je bila raven svetovne proizvodnje vina v letu 2023 ena izmed najnižjih v zgodovini, kar je kot alarmantno opozorilo razkrilo novo poročilo Mednarodne organizacije za trto in vino (OIV). OIV, medvladna organizacija s 50 članicami, ki zastopajo 75 odstotkov svetovnih vinogradniških površin, je poudarila, da so “ekstremne okoljske razmere” glavni vzrok za upad, pri čemer so suše in požari odigrali ključno vlogo. Organizacija pravi, da je letošnje leto celo slabše od prvotnih ocen, objavljenih novembra.

Proizvodnja vina je v EU padla za 10 odstotkov, kar predstavlja drugo najnižjo zabeleženo količino vina od začetka 21. stoletja. Izredno deževna pomlad je v nekaterih državah povzročila izbruhe plesni in povzročila poplave, ki so vinograde dobesedno opustošile. Po drugi strani so države južne Evrope, kot je Španija, trpele zaradi hude suše, ki je močno vplivala na proizvodne zmogljivosti. Španija je tako zabeležila svojo najnižjo proizvodnjo vina po letu 1995, z več kot 20 odstotnim padcem v primerjavi z letom 2022 in 25,7 odstotnim padcem v primerjavi s petletnim povprečjem.

Italija – Najhuje prizadeta evropska država

Italija je s 23-odstotnim padcem produktivnosti izstopala kot najbolj prizadeta med vinorodnimi državami. Obilne padavine so povzročile plesen v osrednjih in južnih regijah, poleg tega so povzročile tudi škodo zaradi poplav in toče. Našteto pomeni najmanjši obseg proizvodnje od leta 1950.

Tudi Nemčija, Madžarska in Avstrija so v primerjavi s preteklim letom zabeležile upad proizvodnje zaradi podnebnih težav, in sicer s padci 3,8, 2,1 in 6,5 odstotka. Izredne razmere zaradi suše so bile razglašene v Kataloniji, kar kaže na trajno pomanjkanje vode v nekaterih delih Španije.

Strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko suše v Sredozemlju do sredine stoletja postale “nova normalnost”. Omenjeni bi lahko imelo dolgoročne posledice tako za vinogradnike, kot za celotne skupnosti, ki so odvisne od vinogradništva.

Padec proizvodnje se sovpada z novicami, da je poraba vina na najnižji ravni od leta 1996, kar dodatno poudarja gospodarski vpliv na industrijo. Povišanje cen zaradi inflacije in zmanjšano pitje vina na Kitajskem zaradi gospodarske upočasnitve sta samo dve od večjih težav, s katerimi se sooča vinarska industrija.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Pexels