Podnebni štrajk, čemu ste se pripravljeni odreči?

ByA.K.

6. marca, 2023 ,
@Johanca_4me (Foto: Twitter)

Podnebni štrajk, čemu ste se za boljši jutri pripravljeni odreči?

Nekaj dni nazaj je v Ljubljani potekal podnebni štrajk (karkoli že to pomeni). Policisti so imeli polne roke dela. Mladi so se namreč podali tudi na eno bolj prometnih cest v Ljubljani in vdrli na zasebno lastnino (Pečečnikov Plečnikov stadion). Za nameček shod, ki so se ga udeležili mnogi znani obrazi, sploh naj ne bi bil prijavljen oziroma ni potekal v skladu s prijavljenim programom. 

Nimam težav z varstvom okolja. Na svojem priljubljenem omrežju (Twitter) večkrat bentim čez ljudi, ki po naših lepih gozdovih in gorah puščajo kupe smeti. Ne razumem, kako jim denimo do Kredarice ni težko privleči petih polnih pločevink piva, ne zmorejo pa nazaj odnesti praznih. Doma recikliramo, pazimo na porabo vode in elektrike, tudi pri gorivu se pazi. Skratka, počnemo vse kar je v naši moči, da okolje obremenjujemo čim manj.


“Hej ljudje” iz eksotičnih krajev

Ne pravim, da si tudi mladi, ki so bili na podnebnem štrajku, ne prizadevajo za čisto okolje. Ampak nekdo, ki redno potuje na destinacije, do katerih drugače kot z letalom sploh ne moreš, meni težko pametuje o varstvu okolja.

Poglejte, mladi in tisti plus ter denimo znana borka za ženske, se redno oglašajo iz oddaljenih krajev. Kakopak so skočili na letalce in od tam zapisali ‘Hej, ljudje!’ ali pa ljudem doma z eksotične plaže pošljejo zgolj sredinec.

V iskrene namene okoli varstva okolja, ki ga zastruplja kapitalizem, me bo mladina, ki svoj eko avokado sendvič, preden ga poje, ‘pofotka’ z dragim kapitalističnim telefončkom, težko prepričala.

Ob tem se sploh ne zavedajo, da ima njihov avokado sendvič, glede na to, da je z letalom prifrčal iz nekega daljnega kraja, veliko večji ogljični odtis, kot tiste pol krave, ki jo moja družina poje v enem letu.

Mladina, ki se proti kapitalizmu bori iz udobnega mehurčka blaginje, ki jim ga zagotavlja ravno kapitalizem, bo zaradi svoje očitne nezmožnosti logičnega razmišljanja, ljudi z zdravim razumom težko prepričala.

To je mladina, ki kar zahteva. Oni zahtevajo Plečnikov stadion. So si vrata kar sami odprli. Pravzaprav so ga kar okupirali, kot Putin Ukrajino, in tam posadili drevo.

Zanimivost, ki ob sajenju drevesca bode v oči je nekaj mesecev trajajoča agonija pravih eko-dušebrižnikov, ki lahko le opazujejo kako Janković na Rožniku seka stoletna drevesa.

Na nekem portalu so takole povzeli besede zgroženih sprehajalcev z Rožnika:
“Pred kratkim se je na Rožniku začelo intenzivno sekanje odraslega drevja, ki neukemu opazovalcu deluje kot pravi masaker, mestoma dobesedno golosek. Sprehod po gozdu mimo posekanih območij skoraj ne spominja več na naš Rožnik, temveč na neke druge, tuje kraje.

Se kdo od vas spomni ali so tam okoli skakali tile, ki so zaskvotali Plečnikov stadion, da so posadili drevo?

So kaj protestirali za ohranitev teh veličastnih dreves ali od Jankovića zahtevali, da jim podari Rožnik?

So kdaj od Jankovića zahtevali, da neha graditi po Ljubljani, ker bi oni raje igrišča?

Se kdo spomni ali so udeleženci štrajka za podnebje, nekaterih se spomnimo tudi iz časa referenduma o pitni vodi, pomagali lastnikom zemljišč na vodovarstvenem območju tam okoli Ljubljane?

Lastniki se namreč borijo proti temu, da se preko vodovarstvenega območja zgradi kanal za kanalizacijo.

Ali jim je res mar ali gre le za predstavo?

Torej, kako naj ljudem, ki jih ni tam kjer bi morali biti, verjamem, da jim je res mar za okolje?

Kako naj resno jemljem ljudi, ki pravijo, da se  borijo za okolje in hkrati letalo uporabljajo večkrat letno ali mesečno?

Kako naj ljudi, ki se borijo proti kapitalizmu jemljem resno, če vsi vemo, da je kapitalizem tisti, ki gradi in zagotavlja zdravstvo, šolstvo, napredek, razvoj itd.?

Ko pod vsem potegnem črto mi ostane le še vprašanje: čemu so se udeleženci in organizatorji podnebnega štrajka za lepši jutri pripravljeni odreči?

Mogoče marsičemu. A udobju kapitalizma, glede na videno, zagotovo ne.

Johanca