Podpora Macronu pada, desnico podpira 33 odstotkov vprašanih

ByAna Koren

4. junija, 2024 ,
Emmanuel Macron [Foto: Wikimedia Tiskovna služba predsednika Ruske federacije]

Podpora Macronu pada, desnico podpira 33 odstotkov vprašanih

Francoska vlada je po napovedi nadaljnjih proračunskih rezov v ponedeljek, preživela še dve glasovanji o nezaupnici to je razvoj dogodkov, ki grozi, da bo pred nedeljskimi evropskimi volitvami še bolj spodkopal že tako usihajočo priljubljenost ekipe predsednika Emmanuela Macrona

La France Insoumise (LFI) in Rassemblement National (RN) sta, potem ko je vlada zaradi nižjih napovedi gospodarske rasti za leto 2024 napovedala nadaljnje zmanjšanje proračuna, vložili lastne predloge za nezaupnico. Za sprejetje katerega koli predloga o nezaupnici in strmoglavljenje vlade je bila potrebna absolutna večina, in sicer 289 glasov. Vendar je bilo jasno, da bodo konservativni Les Républicains, ki imajo odločilno moč za sprejetje katerega koli predloga, glasovali proti.

Francoski minister za gospodarstvo Bruno Le Maire je februarja napovedal, da bo letos treba poiskati dodatnih 20 milijard evrov zmanjšanja izdatkov, saj se je proračunski primanjkljaj države v primerjavi s pričakovanimi 4,4 odstotka povečal na 5,1 odstotka BDP. Javne službe in ministrstva se bodo soočili z rezi v višini 10 milijard evrov. Vlada je zavrnila uvedbo predloga sprememb proračuna za leto 2024, sprejetega decembra lani, ker je bilo verjetno, da bi večina zakonodajalcev glasovala proti.

‘Zanikanje demokracije’

To pomeni “varčevanje” in “zanikanje demokracije,” je dejal poslanec LFI Matthias Tavel. Desnica je dejala, da je vlada “amaterska”, njene napovedi gospodarske rasti pa označila za “nepoštene”. Čeprav ni bilo pomembnega tveganja za sprejetje obeh zakonov, je razkril vse večji boj vlade za nadzor nad parlamentarnim nadzorom, saj je opozicija okrepila svoj pritisk le šest dni pred evropskimi volitvami 9. junija.

Pomembna analiza javnomnenjske raziskave, je pokazala, da Macronova lista Besoin d’Europe izgublja zagon in je padla s 17 odstotkov podpore padla na 17 odstotko. Zaostanek za socialistom Raphaëlom Glucksmannom se zmanjšuje, desnica pa še vedno vodi s 33 odstotki podpore.

V upanju, da bo pridobil neodločene volivce, je premier Gabriel Attal trdil, da imata levica in desnica “skupne interese” pri ustvarjanju “politične nestabilnosti”. Vendar je Tavel namesto tega dejal, da bodo volitve pomenile “začetek postmacronovega obdobja”, saj naj bi voditeljica Rassemblement National Marine Le Pen pozvala k razpustitvi državnega zbora pozno na volilno noč – scenarij, ki ga je Emmanuel Macron že predstavil.

[Vir: Euroactiv]; Portal24; Foto: Wikimedia Tiskovna služba predsednika Ruske federacije