Podpora vladi pada, prvič imajo več nasprotnikov kot podpornikov

Podpora vladi pada, prvič imajo več nasprotnikov kot podpornikov

Slabih 10 mesecev po oblikovanju ima vlada Roberta prvič več nasprotnikov kot podpornikov. Zadnja javnomnenjska raziskava, ki so jo je v inštitutu Mediana izvedli za PopTv, kaže, da aktualno oblast podpira 41,5 odstotka vprašanih. Nasprotuje jim dobrih 42 odstotkov.
Tudi delež tistih, ki so na vprašanje, ali podpirajo delo vlade, odgovorili z ne vem se povečuje. Delež neopredeljenih je tako 16-odstoten.

SDS za petami Gibanju Svoboda

Med strankami je SDS Janeza Janše že skoraj ujela Golobovo Gibanje Svoboda. Če bi bile volitve danes, bi največ, nekaj manj kot četrtino volivcev (23,5 odstotka, še vedno prepričala Gibanje Svoboda. 

Tesno, z manj kot odstotno točko razlike, sledi SDA z 22,8 odstotka. Potem dolgo nič, in tesno skupaj Socialni demokrati (6,6 odstotka), Levica (5,2 odstotka) in Nova Slovenija (5,1 odstotka).

Sledijo neparlamentarne Resnica (2,5 odstotka), Slovenska nacionalna stranka (1,6 odstotka), Pirati (1,5 odstotka) in ostali. 

Zrasel je delež politično neopredeljenih. Slaba petina vprašanih (18,5 odstotka) ne ve, katero stranko bi izbrali. Šest odstotkov (6,1 odstotka) ne bi izbralo nobene, ostali niso želeli odgovoriti (2,1 odstotka). 

Najbolje ocenjen politik je še vedno poslanec SDS Anže Logar

Čeprav se o ključnih družbeno-političnih temah ne izreka, je najbolje ocenjeni politik še vedno poslanec SDS Anže Logar. Drugo najvišjo povprečno oceno so volivci tokrat podelili ministru za zdravje Danijelu Bešiču Loredanu iz Gibanja svoboda. Tretja je predsednica države Nataša Pirc Musar. Sledi premier Robert Golob. 

Šesti je najbolje ocenjeni politik socialnih demokratov, minister za gospodarstvo Matjaž Han, prehitel je predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič. Na polovici lestvice si sledijo predsednik NSi Matej Tonin, pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan in minister za finance Klemen Boštjančič. 

Predsednica SD Tanja Fajon je zdrsnila na 12. mesto, koordinator Levice Luka Mesec na 14. Prvak SDS Janez Janša je pri repu a je napredoval za eno mesto.

vir Foto: Vlada RS Twitter