Podporniki Bolsonara pozivajo k protestom, priprtih skoraj 800 ljudi

Podporniki Bolsonara pozivajo k protestom, priprtih skoraj 800 ljudi

Po tem, ko so radikalni podporniki nekdanjega desnega predsednika Jaira Bolsonara v vdrli v glavne brazilske vladne ustanove, je v priporu še vedno skoraj 800 ljudi. Oblasti so medtem, da bi preprečile nadaljnje nemire in okrepile varnostne ukrepe.
V brazilski kongres, vrhovno sodišče in predsedniško palačo v Braziliji je vdrlo več tisoč ljudi. Protestniki namreč ne priznajo volilnega poraza Bolsonara proti levičarju Luizu Ináciu Luli da Silvi. Slednji je kot predsednik prisegel 1. januarja. Uprava kaznilnice v glavnem mestu je objavila imena 763 aretiranih v sredo.

Aretiranih je bilo najmanj 1500, nekatere so izpustili

Pridržali so jih takoj po napadu in ko je bil v torek pred sedežem oboroženih sil v prestolnici razbit šotorski protestni tabor Bolsonarovih privržencev.

Policija je aretirala najmanj 1500 ljudi. Nekaj ​​sto ljudi, aretiranih med izgredi, so odpeljali v različne zapore, okoli 1200 Bolsonarovih privržencev pa so odpeljali na zvezno policijsko akademijo, da bi ugotovili njihove osebne podatke. Po tem pa je bilo veliko ljudi, kot so matere, majhni otroci in starejši ljudje, izpuščenih.

“Ponovitev dogodkov 8. januarja ne pride v poštev,” je dejal vodja javne varnosti prestolnice Ricardo Cappelli. V prihodnje bo ob morebitnih izgredih mobilizirana celotna policija, je dodal.

Podporniki Bolsonara pozvali k “megaprotestom”

Okolica ministrstev je že zaprta za avtomobilski promet. Tam bodo ovire, blokade in kontrole.

Bolsonarovi podporniki za ponovni prevzem oblasti pozivajo k “megaprotestom”.

Velika večina Brazilcev, kar 93 odstotkov, obsoja nedeljske napade na vladne urade v prestolnici, je pokazala raziskava inštituta Datafolha. Raziskava je pokazala, da nemire podpirajo le trije odstotki vprašanih.

Med nasiljem v Braziliji so Bolsonarovi privrženci izropali stavbo nacionalnega kongresa, nakar so svojo jezo usmerili proti bližnjemu vrhovnemu sodišču in predsedniški palači Planalto.

Da so varnostne sile vzpostavile nadzor nad območjem je trajalo nekaj ur… o tem smo poročali tukaj.

Foto: Pexels vir

Ne spreglejte…

Joc Pečečnik: strah nas je, da nas bo ubila lastna vlada

Predsednik Kluba slovenskih podjetnikov (SBC) Joc Pečečnik je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal, da je nastopil čas za končanje “logike trdega socializma“, ki ne učinkuje nikjer v razvitem svetu. V SBC-ju se po njegovih besedah zavedajo, da je v politiki težko sprejemati nepriljubljene odločitve, “a mora biti dober politik sposoben sprejemati tudi manj priljubljene ukrepe“…več tukaj.