Razkrite podrobnosti Urškinega leta na Dunaj

Urška Klakočar Zupančič s predsednikom avstrijskega državnega zbora Wolfgangom Sobotko. (Vir: Državni zbor)

Podrobnosti Urškinega leta na Dunaj razkrite

Podrobnosti Urškinega leta na Dunaj razkrite. V čustvenem zapisu je podrobnosti razkrila kar predsednica Državnega zbora sama. Zapisala je tudi, da je na ta dan njen oče doživel hudo nesrečo.

Po novoletnem poletu z vladnim falconom na Dunaj, kjer si je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič ogledala novoletni koncert Dunajskih filharmonikov, se je nanjo vsul plaz očitkov. Mnogi so se zgražali in dvomili v službeno naravo obiska.

Najbolje, da grem v tujino kar s kočijo, pravi Urška Klakočar Zupančič

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je v zvezi z očitki podala izjavo za medije, v kateri je navedla, da je presenečena nad absurdnostjo situacije, ki je nastala zaradi njenega obiska. Kot je pojasnila, se je 1. januarja letos udeležila bilateralnega državnega obiska v Avstriji pri predsedniku avstrijskega parlamenta Sobotki… več tukaj.

Po številnih očitkih pa se je Klakočar Zupančičeva z dodatnimi pojasnili oglasila na facebooku, kjer je razkrila podrobnosti leta z vladnim falconom.

Zapis si lahko v celoti preberete spodaj:

“Po nekajdnevnem premišljevanju in nasvetu prijatelja bom dala piko na i tistemu nesrečnemu poletu s falconom na novoletni dan. Iskrenost se, upam, vedno najbolj splača. Včasih je težko najti pravo ravnovesje med službenimi obveznostmi in zasebnim življenjem. Enako težko je paziti, da osebe iz zasebnega življenja niso po nepotrebnem izpostavljene. Ampak bom tokrat tvegala.

Novoletni službeni obisk Dunaja, ki je vključeval udeležbo na novoletnem koncertu dunajskih filharmonikov, je bil načrtovan kot enodneven. Zaradi odnosov z Republiko Avstrijo in dejstva, da po mojem vedenju še nihče od slovenskih politikov razen dr. Danila Türka ni dobil takega vabila preko diplomatskih tokov, mi je bilo strogo odsvetovano, da bi vabilo zavrnila.

Otrok na silvestrski večer nisem mogla niti hotela pustiti samih oziroma brez mame. Da jih jemljem s seboj na Dunaj, je bilo že z vidika varnosti, izpostavljenosti, stroškov in končno tudi morebitnega javnega zgražanja izključeno. Vedno bom naredila vse, da ju zaščitim, ker sem najprej mati in šele nato vse drugo. Hvaležna sem, da sem nato po koncertu in opravljenem večurnem pogovoru s predsednikom avstrijskega parlamenta lahko hitro prišla domov. Tudi zato, ker je imel moj oče ravno ta dan nesrečo, ki bi lahko bila zanj življenjsko nevarna. Naj mi oprosti, da sem to razkrila.

Glede na to, da se zavedam prometne obremenjenosti, sem se v službo vozila s kolesom in ljubljansko trolo, z avtom pa šele potem, ko sem dobila parkirišče zaradi sinove bolezni in sem morala biti dosegljiva na klic, zato si res nikoli nisem mislila, da se bom morala ukvarjati z vladnim falconom. Pa čeprav je bilo vse zakonito, skladno s podzakonskimi akti, pravilnikom o mednarodni dejavnosti, dosedanjo prakso in sklepom vlade in čeprav sem opravljala državniško funkcijo. Da, državniško funkcijo. Ker sem kljub kratki politični karieri predsednica DZ, pa čeprav se na rdeči preprogi nasmejim, obrnem k ljudem in pomaham. Na Dunaju se nisem, ker sem strogo sledila protokolu, našem in njihovem. Oba sta bila prisotna. Kdo bi vedel, kaj je prav?

Jasna politika, z občutkom!

P.S. Vse, ki dvomijo v službeno naravo obiska, še obveščam, da ima poslanska skupina SDS na voljo vpogled v vso uradno dokumentacijo: vabilo, brifinge, potni nalog, zabeležke pogovorov ipd.”

Foto: DZ Vir